25 jaar geleden werkte ik voor mijn tweede keer voor Piet Lampaert. Mijn vroegere hoofdredacteur bij De Rode Vaan was aan een steile opgang begonnen binnen de socialistische partij. Dat begon als voorzitter van de Vlaamse Socialistische Zelfstandigen. Hij trok mij aan om het maandblad uit te geven. Als het echter op advies geven aankwam, waren wij afhankelijk van onze lokale secretarissen die de echte specialisten waren op dat vlak. Daarom stelde Piet voor om deze secretarissen om beurt elke maand eens in het zonnetje te zetten in ons blad. Na Antwerpen was het natuurlijk de beurt aan Gent, meer bepaald aan Amand Meuleman. En jawel, het is wel degelijk Amand en niet Armand zoals hij herhaaldelijk moest rechtzetten…

In Gent wordt de Bond Moyson volop verbouwd. Toch vinden we de afdeling zelfstandigen tamelijk vlug terug : op de pensioendienst zitten Eugène Haesbroeck, Freddy Danneels en de “geheimschrijver” van de maand, Amand Meuleman, knusjes tesamen. Té knusjes eigenlijk. Er is zelfs geen stoel vrij voor uw dienaar. Want druk is het er wel. Gepensioneerden lopen of en aan en tussendoor rinkelt de zogenaamde fiscafoon (informatie i.v.m. de belastingen). Uiteraard zijn het niet allemaal zelfstandigen, die van deze diensten gebruik maken, integendeel zelfs. Hoe is dit dan te verklaren ?
Tijdens de verbouwing zitten de drie musketiers nog samen omdat Freddy Danneels pas is aangeworven en nog wat moet “acclimatiseren”. Normaal gesproken zou hij twee verdiepingen hoger op z’n eentje huizen en dat is toch een beetje zielig. Vandaar dat men nu lekker samenhokt, zij het dat dit niet kan blijven duren. In de toekomst staat de taakverdeling vast : Freddy Danneels zal zich fulltime met de zelfstandigen bezighouden en Eugène Haesbroeck met de gepensioneerden en de fiscofoon. Amand Meuleman superviseert de drie diensten en wordt in die functie soms vervangen door Eugène, vandaar dat deze toch ook iets met de zelfstandigen te maken heeft.
Als we hem dan eindelijk toch even apart kunnen nemen, weet Amand ons te vertellen dat ook de vzw “De Zelfstandigen” in Gent zich vooral naar kleine zelfstandigen richt. Dat belet echter ook hier niet dat er wel eens een grote vis in de netten zwemt. Zo loopt er tijdens het interview zowaar zelfs een telefoontje van een… sheik binnen ! Beleefdheidshalve heb ik niet gevraagd of deze soms inlichtingen moest hebben i.v.m. het arbeidscontract van zijn harem, maar andere zelfstandigen biedt men vooral informatie over het sociaal statuut, de BTW-wetgeving, het handelsregister, de vestigingswet en bepaalde reglementeringen.
Voor verzekeringen werkt men in Gent samen met de P&V en voor financieringen en investeringskredieten verwijst men naar het BMOV, omdat daar de intrestvoet merkelijk lager ligt dan bij de andere banken. Toch moet men ook bij het BMOV uiteraard bepaalde garanties voorleggen, zodat men de mensen wel aanraadt eerst contact op te nemen met het VIZO om een kostenplanning en een haalbaarheidsplan te laten opmaken. Als men dààrmee naar een bankier trekt, heeft men immers veel meer kans om iets gefinancierd te krijgen.
Voor andere problemen, zoals discussies over handelshuur b.v. heeft men een advocaat achter de hand. Dit ligt al meer in het verlengde van het syndicale luik, waarbij men een beroep kan doen op de dienst om moeilijkheden op te lossen zowel op stedelijk, provinciaal als nationaal niveau. Daarnaast is er de socioculturele werking : cursussen en voordrachten, enerzijds rond specifieke thema’s, anderzijds speciaal voor starters (ook in bijberoep), men werkt zelfs naar schoolverlaters toe. Met spijt in het hart stelt Amand Meulemans trouwens vast dat er zeer weinig mensen zijn die weten dat de socialisten een verzekeringskas hebben voor zelfstandigen. Zelfs binnen de socialistische beweging. “Ik ken mandatarissen op gemeentelijk vlak die niet eens weten dat de Z.A.B. bestaat. Hun publiciteit en promotie laat dus wel te wensen over.” Ook op op dat vlak wenst Amand MEULEMAN, die reeds zijn hele leven in de socialistische beweging staat, dat er een meer agressieve politiek zou worden gevoerd.

Referentie
Ronny De Schepper, Amand MEULEMAN: een heel leven in de beweging, Zelfstandig jg.1, nr.8, november 1993

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.