Morgen zal het precies 110 jaar geleden zijn dat op de slotdag van de Olympische Spelen van Londen de Italiaan Dorando Pietri als eerste de finishlijn overschreed tijdens de marathon, maar hij werd later uit de uitslag geschrapt omdat hij daarbij hulp kreeg van de juryleden, die de zwijmelende Pietri eventjes ondersteunden.

Eén van die juryleden was niemand minder dan de geestelijke vader van Sherlock Holmes, namelijk Arthur Conan Doyle (rechts op de foto). Doyle zou later 300 £ inzamelen voor de ongelukkige Italiaan, die door de Amerikaanse delegatie werd genekt. Zij waren het namelijk die klacht neerlegden tegen de Italiaan omdat de Amerikaan Johnny Hayes, die tweede was geëindigd, op die manier de gouden medaille kreeg toegespeeld.
Pietri kreeg door zijn diskwalificatie dus zelfs geen zilveren medaille. Koningin Alexandra, die het drama van dichtbij had zien gebeuren, besloot Dorando Pietri de volgende dag een speciaal voor hem gemaakte gouden beker aan te bieden, als erkenning van zijn inzet.
Maar misschien was dat ook wel een beetje uit schuldgevoel. Dat zat namelijk als volgt in elkaar…
Al tijdens de eerste Olympische Spelen in 1896 in Parijs waren de organisatoren op zoek naar een groots evenement dat kleur zou geven aan de Spelen en de glorie van het oude Griekenland levend zou houden. Bedacht werd om een loopwedstrijd ter ere van Phedippides te houden, de man die volgens de legende van het stadje Marathon veertig kilometer naar Athene rende om het nieuws van de overwinning op de Perzen te brengen. Hij zou nog net ‘we hebben gewonnen!’ hebben kunnen mompelen, voor hij stierf.
De loopwedstrijd werd dus ‘marathon’ gedoopt en werd een succesvol onderdeel van de Olympische Spelen. Tijdens de eerste drie edities werd er rond de 40 kilometer gelopen, de precieze afstand was nog niet vastgelegd. Pas tijdens de olympische marathon van 1908 wilde men een officiële lengte instellen.
De marathon begon bij kasteel Windsor, naar verluidt omdat de kinderen van koning Edward VII en Alexandra zo vanuit hun raam de lopers konden zien starten. Nog om koninklijke redenen werd het traditionele parcours een eindje omgelegd. De koning en koningin zouden vanuit hun box beter zicht op de renners hebben, als ze via een andere dan de oorspronkelijke ingang het olympisch stadion zouden betreden. Door deze aanpassing finishten de renners vlak voor de koninklijke box. De omlegging zorgde voor de bijzondere afstand van 42,195 kilometer, die sindsdien niet meer is aangepast. Maar zonder die omlegging had Pietri het dus misschien nog op eigen kracht gehaald… (www.isgeschiedenis.nl)

P.S. Minder dan een maand later versloeg Pietri Hayes opnieuw, deze keer “bij hem thuis” in de Madison Square Marathon, zonder andere tegenstanders en zonder hulp van buitenaf. Pietri won the race as well as a second similar race on 15 March 1909. Pietri won 17 of the 22 races on his tour of America, schrijft de Engelse Wikipedia, alhoewel er op de Nederlandse Wikipedia voor die 25ste november staat: DNF (did not finish)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.