Dat ik in de oude Rode Vaan af en toe ook nog eens moest inspringen voor de Snippertjes, het satirische rubriekje als opvolger van de Minibrokjes, dat herinner ik me nog wel, maar aangezien die niet ondertekend waren en ik er ook niet per se mijn ei in kwijt kon, heb ik die bijdragen niet bijgehouden. Dat ik echter ook in de nieuwe Rode Vaan eens deze rubriek heb gevuld, daarvan ben ik toch wel verwonderd. Ook hier was die rubriek niet ondertekend, dus het zou net zo goed iemand anders kunnen zijn geweest, maar ik herken sommige van mijn stokpaardjes. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de colofon van de nieuwe Rode Vaan (die ernaast stond) eens over te nemen, zodat men kan vaststellen welke medewerkers de overstap hadden gemaakt en welke niet. (Ik heb helaas geen illustratie gevonden voor de nieuwe Rode Vaan – zelf heb ik er ook geen bijgehouden – daarom heb ik maar teruggegrepen naar een heel oude Rode Vaan, toen de Ronde van Frankrijk nog voorpaginanieuws was! Dàt waren nog eens tijden!)

Mevrouw, u hebt een miljoen gewonnen • Dat mag niet meer • Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) heeft van de Kamer van Koophandel gedaan gekregen dat sweepstakes worden verboden • Hopelijk heeft men bij Test-Aankoop het vonnis goed gelezen • Want deze verbruikersorganisatie durfde dat procédé ook wel eens toepassen om abonnees te ronselen • Proficiat, mijnheer, u hebt een boek van Louis Paul Boon gewonnen • Zo werft het Boongenootschap géén leden • En ook niet door steekpenningen door te schuiven aan Mijnheer Snipper om wat sluikreclame in deze rubriek te laten sluipen • En toch doen we het • Want de Boon-fanaten geven driemaandelijks een tijdschriftje uit waarin telkens toch weer iets te beleven valt • Deze keer betreft het een interview dat Willie Verhegghe (dichter-wielrenner) blijkbaar nog in zijn kast had liggen • Tenzij Boon in Ninove soms komt spoken natuurlijk • Maar goed • In dat interview vertelt Boon een prettige anekdote • Over hoe hij op 15 augustus met de rode vaan ging colporteren • Bij de processie van Ons Heer Hemelvaart asjeblief • En hoe hij natuurlijk werd opgepakt door de politie • « Ik moet nog lachen als ik eraan denk » • Zegt Louis • « We hebben dikwijls lol gehad, weet ge » • Voor ons zegt dit meer over Louis en zijn relatie tot ons blad dan vele geleerde studies • Geen geleerde studie • Maar toch een interview • Wim Persoon van de « Gazet van Antwerpen » is tot nu toe de enige die op de idee gekomen is om naar aanleiding van de zaak VdB toch eens naar Guy Cudell te stappen • « Als er iemand is die weet hoe mijn vriend VdB zich nu moet voelen, dan ben ik het » • Zegt de Houdini van Sint-Joost-ten-Node • « Ik moet nog lachen als ik eraan denk » • Neen, computer, dat zegt hij niet • Waar gaat het naartoe als de technologie zelf zinnetjes begint te spuien • Vijf miljoen vroeg « ontvoerder » Busschot voor Cudell • Waarmee deze Brusselse politicus erg laag scoort op de schaal van Richter • En zeggen dat er mensen zijn die de dertig miljoen voor VdB al ongeloofwaardig vinden • Dat zou nochtans betekenen dat VdB zes Cudells waard is • Omgerekend in Heineken Bier geraken we echter zeker de tel kwijt • Ward Ruyslinck is blijkbaar niet alleen de tel maar ook een beetje de pedalen kwijt • In zijn laatste boek « IJlings naar nergens » komt hij tot het besluit dat zowat de hele moderne Nederlandse literatuur uit het Angelsaksische repertoire gepikt is • Hoe groter de naam, hoe groter de dief • Dat is zowat het motto • Broodnijd • Zingen Claus en Mulisch in koor • Eigenaardig is wel dat Marc Reynebeau ook alweer in de klappen deelt • Nadat Guido Lauwaert reeds eerder een aanval op hem had gelanceerd • Wordt Marc Reynebeau eindelijk een Grote Naam? • Nu nog eens in het panel van « De Drie Wijzen » zitten en het is zo ver • Of zoete broodjes bakken in « Kwizien» • Of door Carl Huybrechts gniffelend ondervraagd worden over zijn seksleven • Doet-ie het voor hij een giftige kritiek schrijft of doet-ie het niet? • To do or not to do, that is the question • Greg Lemond doet het dus • Maar die is al eens eerder voor een konijn gehouden • Al schoot hij toen niet zelf, er werd toch op hem geschoten • Alle begin is moeilijk • Gelukkig rijden er nu ook al professoren rond in het profpeloton • Om de ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Rolf Gölz wat op te vrolijken, heeft Jan Raas diens vriend Drs.Peter Gänsler in dienst genomen • De heer Gänsler hoopt nog voor het begin van het wielerseizoen zijn doctorstitel in de bedrijfseconomie binnen te rijven • Daarnaast zit in de ploeg van de confectiepakken ook nog een Belgische licentiaat wiskunde • Jan Mattheus • Spijtig dat psycholoog Maarten Ducrot naar de WC-papier-ploeg van Walter Godefroot is overgestapt • Want anders kon er nog wat afgelachen worden samen aan tafel na een zware bergrit • Dat is nog eens iets anders dan Eddy Planckaert die deuren uitbreekt of Vanderaerden onderspuit met het brandblusapparaat • En wie legde er alweer drollen in andermans sporttas? • Maar die tijd is dus onherroepelijk voorbij • Onze Flandriens hebben nu ook al kaas gegeten van cultuur • Misschien kan Marc Reynebeau dan als sportreporter aan de slag? • Het hart van Ward wordt door smart getart •
Colofon
De Rode Vaan
verschijnt sedert 1921
Uitgegeven door de
Kommunistische Partij-KP
Politiek Directeur: Miel Dullaert
Redactiesecretaris: Filip Delmotte
Redactie: Ronny De Schepper, Luc Rasquin, Jan Mestdagh, Geert Onraedt.
Ruth Flikschuh (vormgeving)
Jo Clauwaert (foto’s)
medewerkers :
Ludo Abicht, Rudolf Boehm, Bernard Claeys, Johan de Belie, Jan Debrouwere, Gisèle De Craene, Jos De Geyter, Erik De Loore, Eddy De Saedeleer, Tuur Devens, Roger De Vocht, Luc Dombrecht, Erlander Eenenander, Sonja Eggerickx, Yvan Herreman, Guy Lafarge, Herman Laitem, Sonja Lavaert, Piet Loose, Guillaume Maijeur, Willy Minnebo, André Mommen, Leo Oostvogels, Jan Soetewey, Louis Sorel, Georges Spriet, Romain John Van De Maele, Joost Van Dommelen, Chris Van Kerckhove, Luk Van Langenhove, Vic Van Saarloos, Mark Vincké, Dirk Vonckx, Mark Willems.
Redactie en administratie:
M.Lemonnierlaan 108,
1000 Brussel
tel. 02/512 64 15-512 41 60
rek.nr. 001-0978462-02 van de VPU. Abonnementsvoorwaarden :
3 maanden 300fr
6 maanden 600fr
12 maanden 1.200fr
Verant. Uitgever: L. Loose, Grote Beerstraat 7, 2018 Antwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.