Dertig jaar geleden werd de vernieuwde Rode Vaan voorgesteld. Dat gebeurde in de Brusselse Ancienne Belgique (op de achtergrond van bovenstaande foto kan men Jari Demeulemeester herkennen) en ging ironisch genoeg (of moet ik zeggen: cynisch genoeg?) gepaard met een huldiging van Lode De Pooter, toch wel één van de grote symbolen van “de oude Rode Vaan”. Ik had de twijfelachtige eer de huldigingsrede te mogen uitspreken (maar voor Lode deed ik dat wel met veel plezier), achter mij zie je nog net een stukje van mijn collega Jan Mestdagh (en van Maggy, de vrouw van Lode) en de foto werd genomen door Jo Clauwaert. En dat was al wat er nog restte van “de oude Rode Vaan” en binnen het half jaar zouden ook die laatste restanten opgeruimd worden. Met dien verstande dat wij, net zoals degenen die ons waren voorgegaan, wel uit vrije wil weg gingen, we werden niet ontslagen – al is “uit vrije wil” toch ook niet de juiste uitdrukking… Na het verschijnen van het proefnummer publiceerde de nieuwe redactie, geleid door Miel Dullaert en Filip Delmotte, enkele reacties, die natuurlijk niet lukraak waren gekozen…

Kathleen Bevernage
De lay-out van de nieuwe Rode Vaan staat mij aan. Hij nodigt uit tot lezen. De rubricering is overzichtelijk. Het dossier vind ik uitermate goed. Wat ik mis is een regionale rubriek die het ons gemakkelijker zou maken te colporteren. Ook vind ik dat een plaatsje zou moeten kunnen gevonden worden om korte verslagjes van de Vlaamse Raad te publiceren. Het is niet genoeg dat de leden geïnformeerd worden via Feiten en Argumenten, ook de buitenwereld mag weten wat gedacht en besloten wordt in de Raad.
We gaan wel in de Westhoek mensen samenbrengen om actiever een inbreng te hebben over problemen (kernafval
bijv.) die zich bij ons stellen. We hopen dat daar dan gevolg aan gegeven wordt.
Eric Goubin
Als eindredacteur van het pas opgerichtte links-progressieve weekblad Toestanden zit ik in een ietwat speciale verhouding tot de Rode Vaan. Ik meen dat ons weekblad meer variatie in het aanbod brengt dan de Rode Vaan. De artikels zijn m.i. te lang.
Zoals bij de Morgen en bij Toestanden meen ik dat de Rode Vaan zich teveel tot een intellectueel publiek richt. Is dat segment van de markt niet te klein om leefbaar te blijven? Moeten wij niet naar de uitbouw van een links progressieve volkskrant voor meer laaggeschoolden?
Louis Van Geyt
De start van het nieuwe Rode Vaan-project bij het verschijnen van het eerste nummer is veelbelovend. Het is nog een stap vooruit in vergelijking met het proefnummer dat tijdens het Rode Vaan-feest op 29 oktober jl. werd verspreid. De ‘look’ is aantrekkelijk. Hij moedigt aan tot lezen. Er wordt een levendige stijl gebruikt. Belangrijk is dat men de goede formules vindt om de duiding van de Communistische Partij in het blad op een optimale manier te verwerken en steeds te verbeteren. Ook de toegankelijkheid van de lectuur voor de doorsnee lezer lijkt mij een belangrijke bekommernis. In elke geval diegenen die de Rode Vaan hadden afgeschreven voor haar capaciteit om de progressieve dialoog te stimuleren zullen met het verschijnen van dit nummer ontgoocheld zijn. De anderen die er in bleven geloven zullen met dit eerste nummer verheugd zijn dat de Rode Vaan niet is afgeschreven, verre van.
Jo Van Hoecke
Ik vind het een geslaagd eerste nummer. Het maakt mij enthousiast zowel qua vorm als qua inhoud. De grote artikelen zijn positief. De foto’s zijn uitstekend. Hopen maar dat dit niveau kan volgehouden worden met de beperkte redactieploeg. Ik meen dat een uitstekende ploeg van medewerkers voor de toekomst belangrijk zal zijn.
Gisèle De Craene
Het eerste nummer geeft mij een frisse, verzorgde en overzichtelijke indruk. Het formaat is aangepast. Wat ik wel opmerk is of de gewone lezer niet wat overrompeld wordt met de lange bijdragen. Een lichtere lay-out moet op een of andere manier mogelijk zijn. Het dossier vind ik uitstekend. Spijtig dat er geen cartoons zijn, maar dat komt misschien nog wel. De inhoud van dit nummer is zeer evenwichtig. Uiteraard zal elk nummer zijn specifiek karakter hebben.
Rudolf Boehm
Gefeliciteerd met het eerste nummer van de vernieuwde Rode Vaan. De vorige formule poogde de magazineformule na te bootsen. Maar daarvoor bestaan veel betere uitgaven op de markt. Deze krantenopmaak is beter aangepast aan de tijd. De kwaliteit is goed. Maar volhouden zal de uitdaging zijn. Ook moet de discussie over de doelstellingen kunnen verder gezet worden : een weekblad voor de partijleden? voor de lezers? voor de kiezers? Zelf heb ik voorstellen om de discussie te stimuleren over het socialisme, communisme.
86 ida dequeeckerIda Dequeecker
Ik meen dat de communistische pers niet mag ontbreken in het medialandschap. Qua vorm is het eerste nummer een verbetering en het is goed dat de KP een nieuwe impuls geeft aan de Rode Vaan.
Ik meen wel dat de combinatie van informatie en communistische duiding nog beter zou kunnen. De lezer verwacht dat ergens. De speaker’s corner is een positief iets en kan de ruimte zijn voor uitwisseling van meningen tussen de SAP en KP in beider persorganen. Als vrouw merk ik op dat bij het project heel weinig vrouwen betrokken zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.