Raymond Thielens brengt mij ervan op de hoogte dat de Amerikaanse zanger-gitarist-componist Tony Joe White een paar maand na zijn 75ste verjaardag is overleden.

Tony Joe White was de jongste van zeven kinderen en leefde op een katoenplantage in Oak Grove, Louisiana tijdens zijn kinderjaren. Zijn eerste optredens waren tijdens schoolfeesten. Nadat hij klaar was met highschool speelde hij in nachtclubs in Texas en Louisiana. In 1968 verhuisde hij naar Nashville.
Het eerste album van White, Black And White, werd opgenomen met David Briggs, Norbert Putnam en Jerry Carrigan. Op dat album staat het wereldbekende nummer Polk Salad Annie, dat werd gecoverd door Elvis Presley, en de cover Wichita lineman van Jimmy Webb en Glen Campbell. Soul Francisco werd een hitje in Frankrijk. De stijl van Tony Joe White werd swamp rock genoemd.
Eind september 1973 werd White gevraagd door producent Huey P.Meaux om mee te werken aan de Memphis sessies (die drie dagen duurden) en zo kwam het bekende album Southern Roots van Jerry Lee Lewis tot stand. Carl Perkins, Mark Lindsay (van Paul Revere and the Raiders, Wayne Jackson en de Memphis Horns deden tijdens de sessies mee, ook speelden Booker T. & the M.G.’s na drie jaar weer samen.
In de jaren zeventig en tachtig toerde White samen met Creedence Clearwater Revival en James Taylor. In Europa werd White bekend door zijn live-debuut op het Isle of Wight Festival in Engeland waar ook Jimi Hendrix aanwezig was. Nadat White in 1991 de cd Closer to the Truth had gemaakt, toerde hij samen met Eric Clapton en Joe Cocker. In 1993 maakte hij het album Path Of A Decent Groove en in 1995 Lake Placid Blues.
In 1999 ging White terug naar zijn roots en maakte in Louisiana One Hot July. Hij ging weer op tournee door Australië en Europa. In 2008 speelde White tijdens de Europese tournee op 65-jarige leeftijd een concert in Paradiso in Amsterdam. De bandleden waar hij in 2008 mee toerde waren Jeff Hale op drums en Ryson Rogers op keyboard. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.