Het is al vijf jaar geleden dat Rolf De Ryck is overleden. Hij was met vakantie bij zijn schoonzus Ann van de Velde en haar echtgenoot Marcel De Moor in Calpe (Spanje). Hij was gaan fietsen en is niet meer weergekeerd: hij werd dood aangetroffen langs de kant van de weg na een hartstilstand. Rolf was amper 57 (°5 mei 1956). Zijn vader Martin (links op de foto) was nog maar pas op 8 juli overleden. Voor zijn moeder Marie-José Temmerman moet dit dus vreselijk hard aankomen (hij was bij mijn weten enig kind), maar natuurlijk ook bij zijn echtgenote Martine Van de Velde en zijn kinderen Jeroen, Nan en Jade.

57 quiz in temseRolf was dus bijna vijf jaar jonger dan ik, wat betekent dat ik weinig contact met hem heb gehad tijdens onze jeugd in Temse. Pas toen ik al aanstalten maakte om van jeugdclub Broebelke over te stappen naar jongerengroep De Veldstraat, kwam Rolf in ’t Broebelke in beeld n.a.v. een jaarlijks passiespel van zijn hand. Ik ben hem enkele jaren later wel weer tegen het lijf gelopen, toen we allebei lid waren van de Wase Persclub. Samen met zijn achterneef Luc De Ryck en hoofdredacteur Wouter Vloebergh van De Voorpost won hij toen o.a. een quiz, waarbij zij een ploeg gevormd door Erik Westerlinck en mezelf (en onze toenmalige echtgenotes) vooraf gingen. Op de foto die bij die gelegenheid werd genomen, zit Rolf als tweede van rechts vooraan. Nog later zou Rolf in de kijker lopen als kenner van het stripoeuvre van Willy Vandersteen.
Maar eigenlijk is het pas vrij onlangs dat ik opnieuw in contact was gekomen met Rolf. Ons beider ouders verbleven namelijk eerst in hetzelfde serviceflatgebouw en daarna in hetzelfde verzorgingstehuis, waar zij de draad van een oude vriendschap van jaren her weer opnamen. En op die manier kwamen dus ook Rolf en ik opnieuw met elkaar in contact. Het toeval wil zelfs dat het eerste hernieuwde contact ook te maken had met de fietspassie van Rolf. Zijn mountainbike was mij namelijk eerder opgevallen dan de persoon die ermee reed. Pas toen we ons samen over zijn machientje bogen, bleek dat we elkaar nog van vroeger kenden. Maar lang heeft dat hernieuwde contact dus niet mogen duren. Het spreekt dan ook vanzelf dat ik erg aangeslagen ben door zijn heengaan.

10 gedachtes over “Rolf De Ryck (1956-2013)

 1. Ik heb per toeval hier nog een krantenknipsel NBl 29-11-1991 door (PSE) over o.a.de aankondiging van een stripavond met Bob De Moor, op vrijdag 29 november 1991 in de Bib in de Oeverstraat.
  Hierin: “Temsenaar Rolf De Ryck, expert in die materie, gaat dieper in op het stripthema en interviewt Bob De Moor.”
  Ik had dit knipsel bewaard omdat het over de “Sirius” ging zoals Hergé die tekende in “De Schat van Scharlaken Rackham”, schip dat werd ontworpen en gebouwd in 1936 bij Boelwerf-Temse en daar vertrok als de “John-O.88”.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kwam hem nog tegen een paar weken geleden in Gent Sint-Pieters, wat erg om nu te weten dat het de laatste keer zou zijn dat ik hem ooit zou zien.. hij was een speciaal man en een leerkracht die niemand ooit zal vergeten!

  Like

 3. Daarnet een telefoontje van mijn broer Theo: Rolf De Ryck is overleden. Ik heb Rolf gekend in de lagere school (we zijn beide van 1956), en ging regelmatig spelen bij hem in de Boodtstraat of in de Pastoor Boelstraat. We waren beide muziekfans. Ik herinner me nog goed dat we samen naar Sgt. Pepper’s van The Beatles luisterden op zijn kamer.
  Rolf was ook een grote fan van Tom Jones en van The Supremes.
  Na het vijfde leerjaar hebben we elkaar minder gezien. Toch hebben we nog samen in de KSA gezeten (de Joepie gedaan!).
  Meer recent zagen we elkaar op de trein van Sint-Niklaas naar Temse, maar sinds zijn verhuis vanuit de Stationstraat zat dat er niet meer in.
  En nu dit!
  Veel sterkte aan Martine, de kinderen en mevrouw De Ryck.

  Geliked door 1 persoon

 4. Rolf had een paar jaar geleden een licht hartinfarct gehad. Hij leefde ernaar: regime, dagelijks fietsen… Hij was met vakantie bij zijn schoonbroer en -zus in Calpé, Spanje, en fietste ook daar dagelijks. Zondag is hij overleden tijdens zijn fietstocht. De doodsoorzaak: het plotseling falen van het hart.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.