Robbe De Hert heeft van de documentaire ‘Hollywood aan de Schelde’ zijn levenswerk gemaakt. Twee decennia lang heeft hij materiaal verzameld, interviews afgenomen van personen die de geschiedenis van de Vlaamse film geschreven hebben. Nu is er ook het boek over ‘Hollywood aan de Schelde’.

Robbe is de aangewezen persoon om de geschiedenis van de Vlaamse film te reconstrueren. Hij heeft er zelf behoorlijk toe bijgedragen met een omvangrijk oeuvre als acteur, regisseur en producent. Als eerbetoon aan het werk van Robbe besloten de Antwerpse Filmpersbond VVF, de vzw kmo-promoties en uitgeverij Pandora samen te werken in een boek dat op een overzichtelijke en originele manier het tumultueuze leven van de Vlaamse film toelicht.
Journalist en auteur Freddy Michiels ontwierp een concept dat aanvullend past als programmaboek bij de documentaire van Robbe De Hert. Hij vond collega-journalisten Linda Asselbergs, Lukas De Vos, Frank Heirman en Willy Magiels bereid om dit concept mee uit te werken als een eerbetoon aan Robbes werk.
Ook de regisseurs Erik Van Looy en Jan Verheyen, die beiden door het werk van Robbe De Hert geïnspireerd werden om zelf ook voor het beroep van kineast te kiezen, werden bereid gevonden op hun eigen, originele manier Robbe uitgebreid te interviewen. Het resultaat is ontluisterend en vaak hilarisch.
Het boek is een naslagwerk dat toelicht waarom Antwerpen nu al een halve eeuw het Hollywood aan de Schelde mag genoemd worden. Niet alleen omdat de meeste kineasten, acteurs en scriptschrijvers zich in het Antwerpse bevonden, maar ook omwille van de glamour en glitter waarmee filmpremières destijds in de Scheldestad georganiseerd werden door baron Georges Heylen.
De geschiedenis van de Vlaamse film wordt opgefleurd met anekdotes en randverhalen , die ervoor zorgen dat het boek leest als een intrigerende roman. ‘Robbes Hollywood aan de Schelde’ is voor iedereen die van film houdt, een onmisbaar naslagwerk geworden, rijkelijk geïllustreerd met uniek en nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal.
Referentie
‘Robbes Hollywood aan de Schelde’, Antwerpen, Pandora 2018, 202 blz., € 24,95.
ISBN 97890-5325-451-6 – U kunt het debat op de Boekenbeurs volgen op donderdag 1 november in de Boek-o-Drome, Antwerp Expo, om 12 u. Met Robbe De Hert, Willem Thijssen, Jan Verheyen en Freddy Michiels. Debatleiding: Lukas De Vos. Na afloop signeert Robbe De Hert aan de Pandorastand.
Bijkomende info: 0475/69.76.43 of freddy.michiels@skynet.be


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.