85 jaar geleden werd de Kray-tweeling geboren, Ronnie (1933-1995) en Reggie (1933-2000). Op de foto als jonge boksers staat Ronnie links.

Filmregisseur Peter Medak, die in 1956 Hongarije had verlaten en ondertussen gehuwd was met operazangeres Julia Miguenes, draaide in 1990 “The Krays” over de homoseksuele Ronnie en de heteroseksuele Reggie die in de sixties over de Londense onderwereld heersten en een Robin Hood-achtige populariteit kregen. Onder andere de ondertussen overleden vader van actrice Patsy Kensit had onduidelijke banden met de bende. Sedert 1969 zaten ze een gevangenisstraf van dertig jaar uit (Ronnie, die de gewelddadigste was en zonder wiens invloed Reggie misschien niet in de misdaad zou zijn beland, was reeds in 1953 officieel krankzinnig verklaard). Roger Daltrey van The Who bracht hen geregeld een bezoek. Hij was ook degene die het plan opvatte om over hun leven een film te draaien, maar de producers van Medak (*) kochten de rechten af (200.000 pond voor de Krays, die in de gevangenis van een grote luxe mochten genieten) en gooiden dan Daltrey’s script weg. De hoofdrollen werden vertolkt door Martin en Gary Kemp van Spandau Ballet, die wel twee jaar verschillen in leeftijd, maar toch nog voldoende op elkaar lijken om voor een tweeling door te gaan. Het scenario van Philip Ridley (eigenlijk een kunstschilder die kort daarna dan ook als regisseur zal debuteren met “The reflecting skin”) gaat ervan uit dat de anti-sociale neigingen van het duo in de hand werden gewerkt door het bazige matriarchale gezin waarin ze opgroeiden. Toen ze reeds als jongetjes hun territorium afbakenden door andere kinderen in elkaar te slaan, werden ze door hun moeder niet tegengehouden. Daarna modelleerden ze hun leven op dat van filmgangsters als George Raft, die later nog één van hun goktenten zou uitbaten.

Ronny De Schepper

(*) Medak heeft de Krays zelf nog ontmoet in 1962, toen hij regie-assistent was voor “Sparrows can’t sing” van Joan Littlewood, die zich in de East End afspeelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.