De Rode Vaan nr 45 van 1985 stond in het teken van honderd jaar persbond én van de Vrouwendag. Dan drong zich bijna automatisch de BRT op en meer bepaald de figuur van Kris Smet, als we iemand zochten om in dat verband aan het lijntje te halen. Gewoontegetrouw vormden we het nummer van de jeugddienst maar daar was Kris nu reeds een tijdje verdwenen. Na wat innerlijk heen en weer geschakel hadden we haar dan eindelijk te pakken.

— Ha, Kris, we waren glad vergeten dat je onlangs was gepromoveerd!
Kris Smet :
Niet echt gepromoveerd, ’t was gewoon een verandering van dienst. Ik zit nu opnieuw op de dienst wetenschappen, waar ik vroeger nog eens vijf jaar heb gewerkt als « culturele medewerkster » van Paula Semer. Vandaar ben ik zeven jaar naar de jeugddienst gegaan als producer en nu ben ik in die hoedanigheid terug op mijn vroegere dienst.
— Als het geen promotie is, dan is het uit eigen beweging gebeurd?
K.S. :
Ja, grotendeels wel.
— Heeft dat dan te maken met het onderwerp waarover ik het met jou wil hebben ? Met andere woorden, hoe zit het met de vertegenwoordiging van de vrouwen op de BRT, de koffiemadammen en de kuisvrouwen niet meegeteld?
K.S. (diepe zucht) :
Bijzonder slecht ! Wij zijn het slechtste land in heel West-Europa wat dat betreft. We hebben in juni een Europees congres gehad met vrouwelijke programmamakers uit alle EEG-landen over deze problematiek en naar aanleiding daarvan is er een enquête gebeurd bij alle West-Europese zenders. Ik ken die statistieken uiteraard niet uit het hoofd, maar daaruit blijkt dat de BRT op het allerlaagste niveau staat wat de vertegenwoordiging van vrouwen in beleidsfuncties betreft.
— Om dan terug te keren naar mijn vraag : ik kan me wel voorstellen, het traditionele rollenpatroon indachtig, dat er op de jeugddienst meer vrouwen werken dan bij de dienst wetenschappen…
K.S. :
Dat klopt. De grootste vertegenwoordiging is op de jeugddienst. Altijd geweest. Dat is bijna een traditie, ook wat regisseurs betreft. Op wetenschappen is er tot nu toe steeds één vrouw geweest als producer, Paula Semer zoals gezegd, en ik kom nu eigenlijk zo’n beetje in Paula’s plaats. Verder is Hilda Verboven productieleider op kunstzaken, waar Annie Declercq ook producer is en op de radio zijn er ook nog wel een paar, maar zeer zeer weinig.
— Zowel Paula Semer als jijzelf hebben feministische sympathieën nooit onder stoelen of banken gestoken. Is het programma « maatschappelijk vrouwen » dan een product van jullie dienst?
K.S. :
Neeneenee, dat is open school. Daar zit trouwens de enige vrouw die bestuursdirecteur is, namelijk Lea Martel. Dat is dus hetzelfde niveau als Karel Hemmerechts. Wat betekent dat zij zowel radio als televisie doet. Dat is de hoogste functie binnenshuis door een vrouw bekleed.
— Afgezien van dat specifieke programma (want ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog niet eens heb gezien) : vind je dat een oplossing, een programma speciaal voor vrouwen?
K.S. :
We hebben daar natuurlijk ein-de-loos over gediscussieerd en de meningen zijn nog altijd erg verdeeld. Ik denk hoe noordelijker en hoe meer Angelsaksisch je gaat, hoe meer de tendens bestaat om geen specifieke vrouwenprogramma’s meer te maken. Ook niet in Nederland. De VARA maakte vroeger wel « Ot en Sien », erg feministisch, maar je bereikt daarmee uiteindelijk enkel maar een groep die je eigenlijk niet meer moet bereiken, namelijk de overtuigde feministen. En andere soorten vrouwentoestanden, snit en naad, luiers en zo, dat zie ik helemáál niet zitten. De tendens is dan ook bij mij meer en meer om vrouwen te integreren in alles wat je doet. Als ik b.v. een panel met deskundigen moet samenstellen voor een gesprek over wat dan ook, zal ik altijd proberen op z’n minst evenveel vrouwelijke als mannelijke deskundigen te nemen en liefst zelfs méér vrouwen. En dat geldt ook voor alle andere uitzendingen. Je zou vrouwen constant aan bod moeten laten komen. Ook op de jeugddienst heb ik er altijd op toegezien dat vrouwen optreden in andere rollen, terwijl ik mannen in verzorgingsfuncties of als vader liet zien.
— Die « positieve discriminatie » waarover je het daarnet had, die wordt de laatste tijd toch ook onder vuur genomen, niet?
K.S. :
Ja, maar wat wordt er niet onder vuur genomen ? Ik blijf daarmee voortdoen, hoor ! Ik vrees dat we daar nog een hele tijd zullen moeten mee doorgaan, ik ben daar niet erg optimistisch in.
Jaja, de grote ommekeer is nog niet voor morgen. Lea, schenk ondertussen nog eens wat koffie in en Kristiane, tik deze tekst eens uit, meisje. En, oh ja, tot op de Vrouwendag hé.
Nu, Kris Smet mocht dan al vertrokken zijn op de jeugddienst (*), ze was dat jaar toch ook nog de presentatrice van het jeugdprogramma “Alles kits”…
Veel geblaat en weinig wol. Dat was onze conclusie na het zien van de eerste aflevering « Alles kits », het nieuwe discussieprogramma voor de jeugd dat « Vinger in de pap » (vorig jaar reeds « gecastreerd » tot « VIP ») moet vervangen. Laten we eerst echter vaststellen dat althans in deze eerste aflevering over « voor of tegen legerdienst » (7/9) de indruk werd gewekt dat « Kits » zich tot een ietwat ouder publiek richt dan « VIP », waarmee de jongste tieners misschien opnieuw uit de boot liggen. Voorlopig is afwachten nog de boodschap wat dat betreft. Wellicht is dit ook de houding in verband met de presentatie. Nadat in sommige milieus erg druk werd gedaan over de « weigering » van radiojournalist Louis Van Dievel, bleek producer Kris Smet uiteindelijk zelf deze taak waar te nemen, zoals gezegd hoogst waarschijnlijk ten voorlopigen titel. Van broer en zus Peeters (Stijn en Kaatje) dient alleszins geen heil verwacht. Zij hebben de ietwat overdreven en geaffecteerde stijl van grote broer Bart overgeërfd en kunnen misschien wel elders aan de bak komen, maar voor een discussieprogramma werkt deze stijl irriterend. De discussie zelf — hoeft het nog gezegd ? — was ook veel geblaat en weinig wol, aangezien van de kant van de voorstanders weinig zinnigs werd gezegd (tenzij over werkzekerheid : een teken aan de wand !) en de tegenstanders bestonden uit een allegaartje dat ei zo na mekaar te lijf ging. Hoe kan dat ook anders, als « Alles Kits » een kletsprogramma is met de typische ziekte anno 1985 van ieder maar naast elkaar te laten praten. Dat hebben we reeds eerder geschreven en we zullen er dan ook niet om rouwen dat de uitzending van vorige week (26/6) de laatste was in deze vorm, maar over deze discussie over seksualiteit moeten we toch een paar bedenkingen kwijt. Zo vinden we het b.v. gewoonweg grof dat Stijn Peeters zonder enige vorm van schaamte zomaar beweert dat de jongeren in de studio lukraak gekozen zijn. Dan moeten er blijkbaar nogal wat homofielen en lesbiennes (die ervoor uitkomen) rondlopen want op hoop en al acht jongeren waren er twee homofielen en dan nog toevallig één van elk van de geslachten. We hebben daar op zich niks tegen, maar tegen liegen hebben we wél iets. En misschien was trouwens een discussie over homofilie apart meer aangewezen omdat deze mensen nu eenmaal zeer gemotiveerd zijn over hun seksualiteit en daardoor het laken wat naar zich toetrekken (een uitdrukking die in deze bedhistorie wel op z’n plaats is). Ook waren zij tamelijk « oud » (26 jaar b.v.), wat ook bij een aantal hetero’s het geval was en wat bij ons alleszins vragen oproept i.v.m. de relevantie voor de doelgroep (16-jarigen dachten wij, of hebben we dat mis ?). En tenslotte was het erg merkwaardig in het toch nog grotendeels katholieke Vlaanderen (denk maar aan het Pausbezoek van enkele weken geleden) dat niemand het echt traditionele, conservatieve, « pauselijke » standpunt vertolkte. Voor ons hoeft dat niet, maar zo speelt men « de tegenstander » gemakkelijke troeven in handen.

Referentie
Jan Draad, Kris Smet aan het lijntje, De Rode Vaan nr 45 van 1985

(*) In die tijd was Kris Smet gehuwd met Bert Struys (1920-2000), de regisseur van tal van jeugdfeuilletons. Na zijn dood vormde ze een paar met journalist Walter Zinzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.