Vandaag precies honderd jaar geleden huwde de 29-jarige Charles Chaplin, wiens voorkeur zoals geweten naar jonge meisjes uitging, de 16-jarige Mildred Harris (1901–1944). Het huwelijk werd beschouwd als een schandaal.

Harris werd geboren in Cheyenne en kreeg als kind al meerdere rollen in films. Ze begon haar carrière in 1912. Haar eerste film heet The Post Telegrapher. Ze kreeg meer bekendheid toen ze in 1914 rollen kreeg in de films The Magic Cloak of Oz en His Majesty, the Scarecrow of Oz.
Harris was in 1916 te zien in D.W.Griffiths Intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages. Harris zou in 1919 opnieuw een rol in een van zijn films krijgen. Ze was toen ze zien in The Fall of Babylon. Toch zou Chaplin tevergeefs van haar een grote actrice proberen te maken (door sommigen werd ze als “achterlijk” omschreven).
Mildred stierf bijna toen ze een baby kreeg, die zeer misvormd was en (gelukkig) slechts drie dagen leefde. Dat gebeurde op 7 juli 1919 (reken maar even uit wanneer de baby zou verwekt zijn) en de baby kreeg de naam Norman Spencer Chaplin.
De twee scheidden in 1920. Dit verliep niet vriendelijk. Chaplin maakte bekend dat Harris een affaire zou hebben met de lesbische filmster Alla Nazimova, “de vrouw van de duizend stemmingen”. Harris beschuldigde Chaplin er van dat hij losse handjes zou hebben en dat hij een seksuele sadist zou zijn. Van Chaplin wordt overigens gezegd dat hij, net als Humphrey Bogart, uitzonderlijk groot geschapen was, maar dit geheel terzijde.
Datzelfde jaar stapt hij over naar First National, waar hij b.v. “A dog’s life”, “Shoulder arms”, “A day’s pleasure” en “Sunnyside” regisseert. De studio’s die hij laat bouwen, stuiten op protest van de oorspronkelijke bewoners van Hollywood. Daarom zet hij er valse gevels voor die een oud Engels dorpje laten vermoeden. Vakbondsuren bestaan voor hem niet: het personeel moet altijd klaar staan om te werken. Anderzijds als hij zelf geen zin had, mochten ook zij lanterfanten, terwijl hun loon bleef doorlopen. Zoals de meeste rijken die in hun jeugd arm waren, was hij wel krenterig op zijn eigen bezittingen. Zo duurde het een eeuwigheid vooraleer hij een eigen huis of een wagen kocht. Maar voor zijn personeel kon hij genereus zijn. Later worden de studio’s opgekocht door Jim Henson (van The Muppets).
Harris van haar kant tekende voor een reeks films bij Louis B.Mayer. Mayer noemde haar bij de credits Mildred Harris-Chaplin. Chaplin was hier niet blij mee en begon een knokpartij met Mayer. Het gevecht werd gestopt door Jack Pickford.
Na de opkomst van de geluidsfilm, werd Harris minder populair. Ze had nog enkele memorabele rollen. Zo was ze in 1930 in de musical No, No, Nanette (tegenwoordig een verloren film) te zien. Cecil B. DeMille gaf Harris nog enkele rollen in films. Zo had ze in 1942 nog een klein rolletje in Reap the Wild Wind. Harris stierf in 1944 onverwachts aan een longontsteking. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.