Het is al vijf jaar geleden dat de Italiaans-Luxemburgse wielrenner Aldo Bolzan overleden is…

Ik had destijds een boontje voor deze renner, al was dat niet meteen omwille van zijn prestaties. Waarom dan wel? Dat is moeilijk onder woorden te brengen natuurlijk. Eerst en vooral was ik nog een kind. Toen het prentje uitkwam dat ik hierbij afdruk en dat lange tijd voor mij de enige afbeelding van Bolzan is geweest, toen was ik nog geen acht jaar!
Maar toch vond ik het een mooi prentje, ook al stond Bolzan erop in een gewoon truitje, iets waaraan ik normaal een bloedhekel had. En zeggen dat hij deel uitmaakte van het fameuze EMI-team van Charly Gaul, wat trouwens zeker ook bijdroeg tot het feit dat ik hem gunstig gezind was. Maar al spelende liet ik hem gewoon van het team deel uitmaken, op dezelfde basis als Aldo Moser en Pasquale Fornara, die een blauwe trainingsvest droegen, en Charly Gaul en Marcel Ernzer, die met hun Tour-uitrusting op de foto gingen (*). Later heb ik wel nog een foto te pakken gekregen van Gaul in diezelfde trainingsvest als die van Moser en Fornara, zoals men trouwens kan zien in het fotoalbum 1960 van mijn FB-pagina.
41 aldo bolzanDaarnaast was er de fameuze dubbele nationaliteit van Bolzan die me aantrok. Alhoewel geboren in Esch-sur-Alzette had hij toch de Italiaanse nationaliteit. Pas op 23 juli 1960 zou hij de Luxemburgse nationaliteit verwerven. Wat dus meteen betekent dat bijgevoegd prentje, waarop hij reeds als Luxemburger staat afgebeeld, eigenlijk foutief was. Anderzijds spreken we dan over de puur juridische kant van de zaak, want in 1956 nam Bolzan reeds deel aan de Ronde van Frankrijk in de internationale ploeg en niet als lid van de Italiaanse ploeg (waarvan hij de selectie overigens wellicht niet zou hebben gehaald). Hij reed op dat moment voor de Franse Follis-ploeg van Jean Forestier. In 1957 stapte hij over naar St.Raphaël en nam ook toen deel aan de Tour met de internationale (zij het overwegend Luxemburgse) ploeg.
In 1958 stapte hij dan over naar Faema-Guerra, waar hij Charly Gaul voor het eerst als kopman tegenkwam. Dat jaar reed hij de Tour in de Nederlands-Luxemburgse ploeg. Dat was ook het geval in 1959 toen hij samen met Gaul de overstap maakte naar EMI. In 1960 werd dat dan de Zwitsers-Luxemburgse ploeg, net zoals in 1961 toen hij – alweer samen met Gaul – naar het Gazzola-team was overgestapt, waar hij in 1962 zijn carrière ook beëindigde.
42 aldo bolzanEen overwinning heeft Bolzan bij de profs nooit behaald. Zelfs in het nationaal kampioenschap (van Luxemburg dan) kwam hij nooit dichter dan een derde plaats in 1960 (achter Gaul en Jean-Pierre Schmitz) en in 1961 (achter Gaul en Ernzer). In de Ronde van zijn geboorteland eindigde hij wel twee keer tweede (in 1959 na alweer Gaul en in 1960 na Ernzer). Dus ook hier was de tegenstand in die tijd blijkbaar beperkt tot Luxemburgers. Vandaar misschien dat zijn derde plaats in de tiende etappe van de Ronde van Frankrijk 1958 (na Pierino Baffi en Joseph Thomin) als zijn voornaamste internationale resultaat mag gelden…

Ronny De Schepper

(*) Aangezien mijn ploegen doorgaans zes renners telden, mag het duidelijk zijn dat er nog iemand ontbreekt. Het is misschien een absurde vraag, maar weet er iemand soms welke renner uit diezelfde reeks er nog in aanmerking kan zijn gekomen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.