Wie herinnert het zich nog? Morgen zal het precies vijftig jaar geleden zijn dat de Amerikaanse atleet Bob Beamon eeuwige roem vergaarde bij de Olympische Spelen van 1968 met een voor die tijd onvoorstelbare vertesprong van 8,90 m.

Robert (Bob) Beamon werd geboren in Jamaica op 29 augustus 1946. Zijn aanleg voor verspringen werd tijdens zijn high schooltijd in New York ontdekt door Larry Ellis, een befaamde atletiekcoach. Later werd Beamon lid van het All-American atletiekteam. In zijn studententijd studeerde hij aanvankelijk aan de Agricultural and Technical State University in North Carolina, omdat hij in de buurt van zijn ernstig zieke grootmoeder wilde blijven. Na haar dood stapte hij over naar de universiteit van Texas in El Paso, waar hij op een atletiekbeurs zijn studie voortzette.
In 1965 vestigde Beamon een nationaal high schoolrecord op hinkstapspringen en was tweede van het land op verspringen. In 1967 behaalde hij zijn eerste nationale titel door Amerikaans indoorkampioen verspringen te worden en veroverde hij op de Pan Amerikaanse kampioenschappen op verspringen een zilveren medaille.
Beamon werd door de universiteit van Texas geschorst, nadat hij had geweigerd om uit te komen tegen de Brigham Young University, die hij ervan beschuldigde een racistisch beleid te voeren. Hierdoor kwam hij zonder coach te zitten en nam collega-verspringer Ralph Boston die taak officieus over. Desondanks kwam Bob Beamon in 1968 als favoriet naar de Spelen in Mexico. Hij had dat jaar 22 van de 23 wedstrijden waarin hij was uitgekomen, gewonnen, met als beste prestatie een sprong van 8,33 m en zelfs een van 8,39 m, echter met te veel rugwind. Het toeval wou dat hij zijn wedstrijd moest afwerken op dezelfde dag dat the US Olympic Committee suspended Tommie Smith & John Carlos for giving the “black power” salute as a protest during victory ceremony…
Bij zijn eerste poging in de finale kwam Beamon tot zijn fabuleuze wereldrecord. Met zijn sprong van 8,90 verbeterde hij het bestaande wereldrecord met 55 centimeter – een grotere toename dan alle toenames in lengte van de voorafgaande veertig jaar bij elkaar. Regerend olympisch kampioen Lynn Davies uit Wales beet Beamon tijdens de wedstrijd toe, dat hij met diens prestatie het evenement had verstoord. De toen ter beschikking staande optische meetapparatuur was er ook niet op berekend om een dergelijke afstand op te meten, waardoor men moest overgaan op handmatige metingen.
In een eeuw Olympische Spelen heeft geen enkele andere prestatie zowel leken als experts meer geïntrigeerd. Geen superlatief bleef ongebruikt. Na deze sprong viel Beamon echter terug in de realiteit. Hij vond geen motivatie meer in de sport en na een comeback in 1972 hield hij er voorgoed mee op. Intussen was hij in 1970 afgestudeerd aan de universiteit van Texas in El Paso. Hierna werd Beamon maatschappelijk werker.
Beamons record bleef staan tot 1991, toen Mike Powell een afstand realiseerde van 8,95 bij de wereldkampioenschappen in Tokio. Het record had toen 23 jaar op de tabellen gestaan. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.