Morgen zal het dertig jaar geleden zijn dat de eerste elpee van The Traveling Wilburys is verschenen. Zogezegd een nieuw, onbekend groepje, maar heel lang bleef het geen geheim dat het hier eigenlijk een supergroep met George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison, Tom Petty en Bob Dylan betrof.

De samenwerking ontstond toen George Harrison zijn vrienden Jeff Lynne en Roy Orbison uitnodigde om mee te werken aan de B-kant voor zijn single This is Love. Het was de bedoeling om het nummer op te nemen op een oude achtsporenrecorder van Dylan. Petty kwam in beeld omdat Harrison zijn gitaar bij hem had laten liggen. Platenmaatschappij Warner realiseerde zich dat het door de vijf opgenomen nummer Handle With Care te goed was om slechts als B-kantje te dienen en vroeg de gelegenheidsformatie om een album te maken. (*)
Het album Traveling Wilburys Vol. 1 werd in mei 1988 opgenomen in de studio van Dave Stewart in Hollywood. De nummers zijn grotendeels samen geschreven. De groep presenteerde zich als zogenaamde familiegroep van halfbroers, zonen van de fictieve persoon Charles Truscott Wilbury sr., met name Nelson Wilbury (George Harrison), Otis Wilbury (Jeff Lynne), Lefty Wilbury (Roy Orbison), Charlie T. Wilbury jr. (Tom Petty) en Lucky Wilbury (Bob Dylan). De vijf leden van de Traveling Wilburys vonden elkaar in een voorliefde voor skiffle en rockabilly, voorlopers uit de jaren ’50 van de rockmuziek. De stijl is nostalgisch met tevens invloeden uit de countrymuziek. De term ‘Wilburys’ was jargon dat Harrison en Lynne gebruikten voor mislukte takes tijdens de opnames van Harrisons album Cloud Nine (“We’ll bury them in the mix”). In eerste instantie noemde het vijftal zich trouwens The Trembling Wilburys.
De samenwerking kwam echter nogal abrupt tot een eind toen Lefty Wilbury, oftewel Orbison, op 6 december 1988 aan een hartaanval overleed. In de videoclip van de tweede single van het album, End Of The Line, werd Orbison geëerd door tijdens het door hem gezongen gedeelte zijn gitaar in een schommelstoel in beeld te brengen, gevolgd door een foto van Orbison.
Eind 1989 was er speculatie dat Del Shannon als opvolger van Orbison toe zou treden tot de Traveling Wilburys. Hij werkte op dat moment met Jeff Lynne aan een comeback-album. De zelfmoord van Shannon in februari 1990 maakte echter een einde aan de geruchten. In juni 1990 werd de single Nobody’s Child uitgebracht, als onderdeel van een liefdadigheidsproject voor Roemeense weeskinderen. In oktober van dat jaar volgde een tweede album, Traveling Wilburys Vol. 3. Het album is ruiger maar ook minder succesvol dan het eerste. Onduidelijk is waarom het de toevoeging Vol. 3 meekreeg en niet gewoon Vol. 2. Harrison claimde in een interview dat de groep bezig was met het tweede album, maar dat het geschreven materiaal gestolen werd voordat het klaar was, maar deze uitleg maakt wellicht deel uit van de grap. Een andere verklaring is dat het een knipoog is naar verschillende illegale bootlegs onder de naam Volume 2 met restmateriaal van het eerste album of een eerbetoon aan de overleden Orbison. Een andere theorie is dat Tom Petty’s album Full Moon Fever uit 1989, met medewerking van Harrison, Lynne en Orbison, als officieuze tweede album van de Wilburys kan worden beschouwd.
De Traveling Wilburys van het tweede album waren: Spike Wilbury (Harrison), Clayton Wilbury (Lynne), Muddy Wilbury (Petty) en Boo Wilbury (Dylan). Sessiedrummer Jim Keltner, te zien in de videoclip van Handle With Care en de drummer op beide albums van de groep, wordt op een in 2007 uitgebrachte compilatie opgevoerd als Buster Sidebury. Harrisons zoon Dhani Harrison, alias Ayrton Wilbury, is op deze compilatie te horen als zanger en gitarist in twee niet eerder uitgebrachte nummers. (Wikipedia)

(*) Bij het begin van de 21ste eeuw werd het nummer in een oudejaarsprogramma van de VRT gebruikt om het voorbije jaar op muziek te zetten. Zelfs al komt er in zo’n geval veel kunst- en vliegwerk bij te pas, toch verdient deze versie van o.m. Jan Leyers, Bart Peeters, Ronny Mosuse en Sergio te worden bewaard voor het nageslacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.