Vandaag is het al 45 jaar geleden dat Gene Krupa, één van de meest legendarische drummers aller tijden, is overleden.

Krupa werd geboren in Illinois, maar begon zijn muzikale carrière in Wisconsin. Daar maakte hij zijn eerste opnames in 1927 met banjospeler Eddie Condon en Red McKenzie. Tevens was dit de eerste keer dat er werd opgenomen met een volledig drumstel. Tot die tijd werd er alleen gebruikgemaakt van de snaredrum en van cimbalen.
In 1929 verhuisde Krupa naar New York City, waar hij ging spelen met Red Nichols. Krupa kon geen muziek lezen en moest bij Red Nichols & His Strike Up the Band Orchestra vertrouwen op Glenn Miller, die de melodieën voor hem neuriede. In 1934 voegde hij zich bij de band van Benny Goodman, waardoor hij een nationale beroemdheid werd, mede door het succes van het nummer Sing Sing Sing, het eerste nummer met een drumsolo. Naar het schijnt heeft Krupa ook de naam aan het genre van muziek dat men speelde gegeven: op de vraag wat men op de affiche moest plaatsen, zei Goodman “Benny Goodman and his Orchestra”. “Dat kan niet“, zei de concertorganisator. “Je moet een klinkende naam hebben, iets zoals Guy Lombardo and his Royal Canadians” (een zeer populair dansorkest uit die tijd). “Maak er dan Benny Goodman and his Swing Band van,” zou Gene Krupa toen gezegd hebben …
Daarnaast maakte hij ook deel uit van het intiemere Benny Goodman trio, met als derde man de zwarte pianist Teddy Wilson, wat een doorbraak was op het gebied van rassenintegratie. Later werd daar ook nog de eveneens zwarte vibrafonist Lionel Hampton aan toegevoegd. In 1938 verliet hij Goodman om zijn eigen band te vormen. Hij werkte onder meer samen met zangeres Anita O’Day en trompettist Roy Eldridge. Zijn drum methodes werden eveneens in 1938 voor het eerst op papier gezet, waarna die manier van noteren de standaard werd. Ook was hij te zien in de film Ball Of Fire uit 1941, waarin hij een lange versie van het nummer Drum Boogie speelde met zijn band.
In 1943 kwam hij op negatieve wijze in het nieuws, nadat hij was opgepakt voor het bezit van marihuana. Hiervoor heeft hij korte tijd in de cel gezeten. Na zijn vrijlating breidde hij zijn band uit door het toevoegen van strijkers en saxofonist Charlie Ventura. Hierdoor bestond zijn bigband bij veel optredens uit bijna veertig muzikanten, wat het de grootste swingband van die tijd maakte. Vanaf 1951 speelde Krupa alleen nog maar in trio’s of kwartetten. In 1959 draaide Don Weis de film “The Gene Krupa Story”.
Eind jaren zestig ging hij met pensioen. Slechts af en toe speelde hij nog voor publiek, totdat hij in 1973 overleed aan leukemie.
Naast de belangrijke rol die Krupa heeft gespeeld op het gebied van de jazz, is hij in het verleden ook meermalen genoemd als groot voorbeeld voor moderne rockdrummers. Zo werd hij als een invloed gezien door John Bonham van Led Zeppelin en Keith Moon van The Who. Helaas heeft hij vooral op het einde van de jaren zestig en in het begin van de jaren zeventig ook voor veel ellende gezorgd omdat rockdrummers zich in navolging van hem plachten over te geven aan ellenlange drumsolo’s die eerder demonstraties waren dan muziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.