Op zaterdag 12 oktober 2013 vond in het gemeentehuis van Temse een huldeconcert plaats ter ere van de uitzonderlijk begaafde componist Clement D’hooghe (Temse, 1899 – Wilrijk, 1951). Op het programma stonden werken van de toondichter voor cello en piano, met o.a. de sonate voor cello en piano, een keuze uit 6 pianostukken en enkele korte stukken voor cello en piano. De uitvoerders waren Luc Tooten, cello, en Stéphane De May, piano.

Clement D’hooghe werd geboren in Temse op 21/4/1899. Hij stamt uit een uitzonderlijk muzikale familie, die reeds in de 19de eeuw haar stempel drukte op het muziekleven in het Waasland en Klein-Brabant. Zijn vader, Frans D’Hooghe, was koster-organist, directeur en leraar aan de plaatselijke muziekschool en tweede dirigent van de Koninklijke Harmonie Ste.-Cecilia.
Clement verkreeg zijn opleiding aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen. Tot zijn leraars behoorden Emiel Wambach, August De Boeck, Lodewijk Mortelmans, Mgr. Jules Van Nuffel, Arthur De Hovre, Alexander Papen, Emmanuel Durlet, Paul Gilson en Marcel Dupré.
In 1929 werd hij benoemd tot directeur van de Muziekacademie van Berchem. Hij gaf les aan de Rijksmiddelbare School in Lier (1938-1948) en was van 1942 tot 1951 ook leraar transpositie en praktische harmonie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen.
In het Nationaal Biografisch Woordenboek (1968) schreef Piet Nuten over Clement D’hooghe: Zijn oeuvre, dat meer dan 200 werken omvat, is rijk genuanceerd naar vorm en inhoud. De gecultiveerde genres zijn het kunst-, volks- en kinderlied, de cantate en grote symfonische werken, diverse gebieden in de kamer-, kerk-, toneel- en instrumentale muziek, harmonie- en fanfarewerken. Zijn onstelpbare scheppingsdrang werd gestimuleerd door de gemakkelijkheid waarmee hij schreef en door zijn technische vaardigheid, verworven door aanhoudende en grondige studie van de grote meesters en het dagelijks contact met klassieke werken uit het orgel- en klavierrepertorium. Tot D’hooghes mooiste cantates behoren ‘Moederweelde’ (tekst E.H. Buyle), in 1938 gecomponeerd voor de inhuldiging van de kraaminrichting in Temse, ‘ln Memoriam Minister Van der Poorten’ (1946) op tekst van Karel Jonckheere en de ‘Jubelboodschap der Annonciaden’ (1950). Sinds jaren ingeburgerde pareltjes in de Vlaamse liederenschat zijn ‘Mijn kleen, kleen dochterken’, ‘Meien morgen’, ‘Moederken’, ‘Het mezennestje’, ‘Was ooit de lucht zo blauw’ en ‘Daar zong een heel klein vogeltje’. Zijn ruim honderd kinderliederen beantwoorden op subtiel genuanceerde wijze aan de kinderpsychologie.
Aanvulling: bijkomend studiewerk is gebleken dat Clement D’hooghe ca. 400 werken heeft geschreven. Naast liederen en cantates vormen de symfonische werken en kamermuziek zeer belangrijke composities.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.