Het is vandaag al 110 jaar geleden dat de Duitse stayer Alfred Görnemann – net als zovelen van zijn collega’s – om het leven kwam. Wilfried Journée geeft er op de Wielersite een pakkende beschrijving van, alsof hij er zelf bij was!

Alfred Görnemann was een renner zonder veel klasse, vaak pechvogel, die met veel vlijt en moed het toch bracht tot wereldkampioen bij de amateurs. Na zijn militaire dienst werd hij voltijds stayer.
Het publiek hield van hem. Zijn ambitie groeide. Op 11 oktober 1903 dreef hij in de 139ste baanronde van de 100 km van Dresden zijn gangmaker tot een waanzinnig tempo om Robl en Dangla te kloppen. Hoog in de bocht vloog het voorwiel van de motor in stukken en voor de zoveelste maal ging Alfred tegen de grond. Sensatie, bloed en spelen, daarvoor kwam het publiek toen talrijk naar de wielerbaan. De gevallen wielerheld werd afgevoerd naar de infirmerie, maar weldra viel het tragische nieuws dat hij dood was. Onder een berg van bloemen werd Görnemann enkele dagen later door duizenden supporters te Dresden naar het kerkhof gebracht.

Wilfried Journée (foto met dank aan Renate Franz)

Knipsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.