Op dit moment ben ik geen grote fan meer van Lionel Richie. Dat was in de jaren tachtig enigszins anders, vooral dan met zijn elpee “Can’t slow down”, die vandaag 35 jaar geleden is verschenen.

Can’t Slow Down is het tweede soloalbum van Lionel Richie, voormalig frontman van de Amerikaanse funkband Commodores. Het verscheen in oktober 1983 op Motown en werd Richies meest succesvolle album ooit. Onder andere Toto-drummer Jeff Porcaro, percussionist Paulinho da Costa, gitarist Louis Shelton en de toen nog onbekende zanger Richard Marx verleenden hun medewerking. Van de acht nummers zijn er vijf op single uitgebracht.
1. Can’t Slow Down 4:43
2. All Night Long (All Night) 6:25
3. Penny Lover 5:34
4. Stuck on You 3:13
5. Love Will Find a Way 6:16
6. The Only One 4:21
7. Running with the Night 6:01
8. Hello 4:14 (Wikipedia)
Voor De Rode Vaan heb ik de elpee toen nochtans niet meer gerecenseerd (we waren in die tijd een beetje afgestapt van recensies ten voordele van grotere artikels over bepaalde stromingen in de popmuziek). Dat heb ik wel nog gedaan voor een elpee toen hij nog bij The Commodores zat en één van Diana Ross, waaraan hij zijn medewerking heeft verleend. En in beide gevallen vormde hij een toegevoegde waarde, vond ik toen al…
Wat we over funk denken, dat hebben we een paar weken geleden nog maar geschreven. Niet veel goeds dus. En dat geldt ook voor van talent barstende groepen als The Commodores. Gelukkig is er ook nog een ander facet aan The Commodores. In de persoon van Lionel Richie hebben zij zowat de beste soulballad-componist en -zanger in hun rangen (hij speelt ook nog sax en piano). Wie kent niet « Three times a lady » b.v. ? Op de nieuwe elpee « In the Pocket » zijn het, althans in onze oren, weer de nummers van Richie die de show stelen : « Oh no », « Why you wanna try me » en « Lucy ». Volgens de persinformatie zou William King binnen de groep het dichtst aanleunen bij Richie. En dat blijkt te kloppen want naast voornoemde nummers is zijn « Lady » (ook als single uitgebracht) nog het meest te pruimen.
Lionel Richie duikt ook op op de nieuwe elpee van Diana Ross. Jawel, u heeft het al geraden : met « Endless love ». Maar dan wel uitsluitend als componist want het vocale werk wordt, in tegenstelling tot de single, door Diana op haar eentje gedaan. Zwakker, moeten we er eerlijkheidshalve aan toevoegen net als heel deze elpee die een veel belovende hoes heeft maar dat hoegenaamd niet waar maakt. We hadden ons aan een zwoel sfeertje verwacht, maar Diana wordt (zeer tot onze spijt) nooit intiem. Er staan ook twee covers op van nummertjes uit de jaren vijftig : « Why do fools fall in love » van Frankie Lymon and the Teenagers en « Sweet nothings » van Brenda Lee. Diana zelf slaagt er andermaal niet in iets aan het origineel toe te voegen. In het laatste geval doen de broertjes Brecker dat wel op tenorsax en trompet. Maar daar heeft Diana weinig verdiensten aan natuurlijk.

Referenties
Ronny De Schepper, De Rode Vaan nr.47 van 1981
The Commodores, In the pocket, Motown VG 409 542010
Diana Ross, Why do fools fall in love, Capitole LC 0148

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.