From Russia with Love is de tweede James Bondfilm met Sean Connery in de hoofdrol. De film ging in première op 10 oktober 1963 en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ian Fleming uit 1957 (*). De titel From Russia With Love verwijst naar de tekst die Bond op de foto van Tatiana schrijft, die hij vervolgens aan Moneypenny geeft, alvorens hij naar Istanboel vertrekt (**).

Er was een plan om al in 1958 deze film op te gaan nemen, met Alfred Hitchcock als regisseur, en Cary Grant als Bond.
Desmond Llewelyn maakte in deze film zijn debuut als Q, die hier nog Boothroyd genoemd wordt. Het is de rol die hij in de Bondfilms zou spelen tot zijn dood in 1999.
Barbara Jefford sprak voor uitgifte van de film de origineel door de actrice Daniela Bianchi (Tatiana Romanova) gesproken teksten opnieuw in, Bianchi sprak maar matig Engels. Dat was eigenlijk niet erg, aangezien ze zogezegd een Russin was, maar blijkbaar vond men achteraf dat het toch wat de spuigaten uitliep.
In tegenstelling tot de verfilming van Dr.No heeft men zich bij de verfilming van From Russia With Love sterk gehouden aan het originele verhaal (***). De film wordt daarom door velen gezien als de beste uit de James Bondfilmreeks.
Waarom ikzelf destijds een liefhebber was van de Bondfilms mag een raadsel worden genoemd. Het zal wel met seks te maken hebben gehad, want wat men in bovenstaande affiche is vergeten te vermelden is: “More propaganda!” In volle koude oorlog droegen de Bondfilms immers toch serieus hun steentje bij om de spanningen nog hoger te doen oplaaien.
Men kan natuurlijk ook aanvoeren: “Ach, je was amper elf jaar, het zal nog iets meer dan een week duren voor je twaalf werd, dus wat trok jij je van politiek (en van seks?) aan…” Maar wij hebben die film natuurlijk niet metéén in Temse gezien. Wanneer dan wel, dat kan ik me niet meer herinneren. Hiervoor wend ik me tot de specialisten Luc De Ryck en Raymond Thielens. Ik zou ook willen weten in welke cinema ik hem heb gezien. Ikzelf gok op de Scala, die in dat geval dan toch op seksueel gebied zich verder riskeerde dan “het midden van het bed”, waarin Raymond de cinema situeert (dat was trouwens ook het geval met de Brigitte Bardot-film die me tegen een autobus deed aanrijden).
Dus ik was natuurlijk wel al ouder toen ik de film heb gezien en ik was sowieso al erg jong geïnteresseerd in seks en in politiek. En ik was op die jonge leeftijd een grote supporter van de Sovjetunie. Ik merk achteraf dat ik de neiging had om anti-Sovjet films of boeken op een of andere manier toch om te buigen tot pro-Sovjet statements. Dat was b.v. ook het geval met “Dr.Zhivago”, waaruit ik dan vooral de lafhartige afslachting van de revolutionairen door het tsaristische leger heb onthouden. Deze merkwaardige manier van denken heeft me nog tot heel recent parten gespeeld, b.v. bij de boeken van Martin Cruz Smith (over de Russische detective Renko Arkady).
De originele filmmuziek werd gecomponeerd door John Barry en de titelsong From Russia with Love werd geschreven door Lionel Bart en gezongen door Matt Monro. (Wikipedia)

(*) Schrijver Ian Fleming heeft een cameo in de film.
(**) Waar er o.a. gefilmd wordt in de befaamde cisternen.
(***) Johanna Harwood bewerkte het verhaal uit het boek tot een filmverhaal. Maar de echte scenarioschrijver is Richard Maibaum.

4 gedachtes over “55 jaar geleden: première van “From Russia with love”

 1. De Bond-films werden geprojecteerd in de British Palace in Temse….omdat de eerste twee KNT films (Kinderen Niet Toegelaten) waren en zoals ik al eens schreef, de andere cinema’s van Temse waren “katholiek” geïnspireerd. Het was pas vanaf Goldfinger dat het KT werd, en dat was meteen de eerste Bond-film die ik ook zag in de Metro, Anneessenstraat te Antwerpen. Voordien toen ik 15 was heb ik deze film gezien in de British omdat ik oogluikend werd binnengelaten (als gebuur) want je moest eigenlijk 16 zijn om deze film te mogen zien. Het was dan ook een herneming in 1965 wegens groot succes, want deze première dateert van 1963. Alle Bond-romans van Ian Fleming had ik allemaal al verslonden, ook deze voor ik de film “mocht” zien. Als we nu zoiets vertellen tegen onze kinderen en kleinkinderen beginnen ze te lachen, want de tijd is zodanig geëvolueerd dat zij zich dat niet kunnen voorstellen. Een blote borst op tv, laat staan in de film was toen nog quasi onbestaande, toch in het reguliere filmaanbod. Om wat meer te zien moest je zijn in een paar obscure bioscopen in Antwerpen.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik haal je zelf aan als “specialist”, dus ik ga je niet tegenspreken, zeker niet wat de Bond-films betreft, maar wat doe je dan met de BB-film in de Scala (om het hele verhaal te lezen op de link klikken a.u.b.)?
   P.S. Als het inderdaad tot “Goldfinger” duurde, vooraleer de Bondfilms KT werden, dan moet ik “From Russia With Love” zeker in een herneming hebben gezien (in het dagboek van de Blommenkinders is het echter niet terug te vinden, dat heb ik nagegaan), want ik was nog een jaar jonger dan jij en had zeker geen “privilege” in de British. En die herneming zou ik dan toch in de Scala kunnen hebben gezien of zouden ze niet mee geëvolueerd zijn?

   Like

   1. De Scala hield het midden tussen Roxy en British, en wat die BB film betreft, zal dat ook wel een herneming geweest zijn in de Scala, want de BB-films waren te “stout” om niet in de British getoond te worden. Tenandere, van maandag tot en met woensdag werden in de British de “stoutste” films vertoond. Later toen Van Daele de uitbating doorgaf veranderde de programmatie een beetje en kwamen er ’s zaterdagsnachts ook pikantere films bij. De tolerantiedrempel was al volop aan het verschuiven.

    Liked by 1 persoon

 2. Ik vermeld inderdaad geen datum bij het BB-verhaal, maar uit de context kan men wel afleiden dat het in de tijd was dat ik naar de Broedersschool ging (tussen september 1960 en juni 1963). De eerste films met BB dateren uiteraard uit de jaren vijftig. Het zou hier dus inderdaad om een herneming kunnen gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.