Bauke Mollema heeft zondag de GP Bruno Beghelli op zijn palmares gebracht. De Nederlander van Trek-Segafredo soleerde na 196,3 km naar de zege in Monteveglio. Zes seconden later won Carlos Barbero (Movistar) de sprint om de tweede plek (foto’s Erik Westerlinck).

Bauke Mollema (Groningen, 26 november 1986) is een Nederlands wielrenner die anno 2018 rijdt voor Trek-Segafredo.
Bauke Mollema’s wielercarrière begon op 1 augustus 2006, toen hij als stagiair aan de slag kon bij Team Löwik Meubelen. Al aan het eind van het jaar verkaste hij naar het Development Team van Rabobank. Mollema won in zijn eerste jaar al direct een etappe in en het eindklassement van het Circuito Montañés, waarmee hij zijn landgenoot Robert Gesink opvolgde als eindwinnaar. Ook was hij de sterkste in de Ronde van de Toekomst, waar hij het eindklassement won.
Mollema maakte zijn ProTour-debuut in de Ronde van Romandië, waar hij na het wegvallen van kopman Thomas Dekker als luxeknecht van Denis Mensjov voor eigen kansen leek te mogen gaan, tot een val, waarbij hij een breuk opliep, roet in het eten gooide. Mollema stond enkele weken aan de kant en kon pas in augustus, tijdens de Ronde van Burgos, weer met de beteren mee. Hij werd vijftiende, maar was op tijd in vorm om een heel sterke Ronde van Duitsland te rijden. Daar reed hij als 21-jarige een knap klassement, waarin hij zevende werd op 03’56” van de winnaar.
In 2009 werd Mollema zestiende tijdens een sterk bezette Ronde van Californië. Het voorseizoen bracht voor Mollema echter niet het gewenste resultaat. In april 2009 bleek Mollema de ziekte van Pfeiffer (klierkoorts) onder de leden te hebben en hij kon hierdoor tot september geen wedstrijden meer rijden.
In 2010 nam Mollema voor het eerst deel aan een grote ronde, namelijk de Ronde van Italië en werd door zijn ploeg als kopman aangesteld. In de eerste week verloor hij wat tijd in de waaieretappes in Nederland, maar in Italië kon hij goed mee met de favorieten tijdens het klimwerk. In het eindklassement behaalde hij een verdienstelijke twaalfde plek. Later in het seizoen wist Mollema de koninginnerit in de Ronde van Polen 2010 te winnen en de derde plek in het eindklassement te bemachtigen.
In het seizoen 2011 reed Mollema een relatief rustig voorseizoen om zich op deze manier optimaal voor te bereiden op de Ronde van Frankrijk. Hij werd negende in het algemeen klassement van Parijs-Nice, tiende in het algemeen klassement van de Ronde van Catalonië en tweede in het klassement van de Ronde van Castilië en Leon. In de voorjaarsklassiekers kon hij geen potten breken. Vlak voor de Ronde van Frankrijk reed Mollema de Ronde van Zwitserland, waar hij vijfde werd in het algemeen klassement. In de Ronde van Frankrijk lukte het hem niet, mede door ziekte, om een goed klassement te rijden. In de Ronde van Spanje daarentegen was Bauke Mollema zeer goed op dreef. Na een vierde, derde en tweede plaats in een etappe met aankomst bergop lukt het hem om na de negende rit de rode leiderstrui te bemachtigen. Deze leiderstrui verliest hij een dag later weer in een tijdrit. Hij bleef echter goed presteren en stond na de zeventiende etappe, vierde in het algemeen klassement. Daarnaast stond hij even aan de leiding van het puntenklassement. In de voorlaatste etappe wist hij zich in de sprint goed voorin te plaatsen waardoor hij op gelijke hoogte kwam met Joaquin Rodríguez, die op dat moment het puntenklassement aanvoerde. In de slotetappe naar Madrid behaalde Mollema een negende plaats in de massasprint, waarmee hij het puntenklassement in de Vuelta won en de opvolger werd van Jan Janssen die hetzelfde presteerde in 1968. Op 28 november werd Bauke Mollema uitgeroepen tot ‘Nederlands wielrenner van het jaar 2011’ en hij ontving hiervoor de Gerrit Schulte Trofee.
In de Ronde van Frankrijk van 2012 was Mollema met Gesink kopman van de Raboploeg. Mollema moest echter in de elfde etappe afstappen na diverse valpartijen. In de heuvelklassiekers had Mollema nochtans zeer constant gepresteerd: hij behaalde een notering in de top tien van de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, de Clásica San Sebastián en de Ronde van Lombardije.
In juni 2013 pakte Mollema zijn eerste overwinning sinds 2010: hij won de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland naar Crans-Montana. Ook werd hij tweede in het eindklassement. Tijdens de Ronde van Frankrijk startte Mollema als kopman van Belkin. Na zestien etappes stond hij tweede in het algemeen klassement. Tijdens de zeventiende etappe, een individuele klimtijdrit, zakte hij naar de vierde plaats. Tijdens de achttiende rit op de Alpe d’Huez verloor hij ook tijd en zakte hij naar plaats zes. Deze positie wist hij uiteindelijk vast te houden. Tijdens de Ronde van Spanje won hij voor het eerst een etappe in een grote ronde door in Burgos tijdens de zeventiende etappe de sprinters voor te blijven.
Mollema begon 2014 met top-10-klasseringen in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Bij de Ronde van Zwitserland werd hij derde. Het hoofddoel van 2014 was de Ronde van Frankrijk. Na in de Alpen wat weg te zakken wist hij in de Pyreneeënritten wat plaatsen te pakken. Door een slechte uitslag in de afsluitende tijdrit verloor hij echter een aantal plaatsen, waardoor hij uiteindelijk tiende werd.
In 2015, zijn eerste jaar in dienst van Trek Factory Racing, reed Mollema een sterke Tirreno-Adriatico. Hij eindigde in het eindklassement als tweede, op achttien seconden van winnaar Nairo Quintana. In de Ronde van Frankrijk eindigde hij als zevende in het eindklassement. In september won hij de Ronde van Alberta.
In 2016 leek Mollema lange tijd kans te maken op een podiumplek in de Ronde van Frankrijk. Drie dagen voor het einde van de Tour stond hij nog tweede in het algemeen klassement, achter Chris Froome. In de negentiende etappe kwam Mollema echter ten val in de natte afdaling van de Montée de Bisanne. Door deze val en door vermoeidheid verloor hij vier minuten op de concurrentie en zakte hij naar de elfde plaats in het algemeen klassement. Desondanks oogstte Mollema, vooral dankzij zijn aanvallende koersstijl, veel lof. Een week na afloop van de Tour won Mollema solo de Clásica San Sebastián. Na afloop beschreef Mollema deze overwinning als de mooiste uit mijn loopbaan.
Het jaar 2017 begon voor Mollema met de eerste plaats in het eindklassement van de Ronde van San Juan in Argentinië. In mei werd hij 7e in het eindklassement van de Ronde van Italië. In de Ronde van Frankrijk was Mollema geen klassementsrenner maar knecht van Alberto Contador, toen duidelijk werd dat Contador geen rol meer van betekenis in het klassement had mocht hij voor eigen succes gaan en won hij na een solo van 30 kilometer de vijftiende etappe van Laissac naar Le Puy-en-Velay.
In 2018 won hij een rit in de Italiaanse rittenkoers “Coppi & Bartali”. Er waren geen beelden van (ik zou bijna zeggen: gelukkig, want er was reeds de Ronde van Catalonië en de E3-Prijs), zodat ik er verder niet veel kan over vertellen, maar ik weet wel dat deze rittenkoers hoog aangeschreven staat in wielermiddens. Ze zal uiteindelijk worden gewonnen door Diego Rosa vóór Bauke Mollema. (Wikipedia)

Bauke Mollema

23 Mollema Bauke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.