Vandaag is het 35 jaar geleden dat het Baccara-Festival plaatshad. Lode De Pooter schreef erover in De Rode Vaan nr.42 van 1983. (Bovenstaande illustratie is afkomstig uit het weekblad Joepie van 1985, andere illustraties waren immers niet beschikbaar.)

De onderscheiden zangwedstrijden die de BRT in het verleden van aan onze Belgische kust versloeg, zijn zelden hoogvliegers geworden. Tenminste de jongste jaren niet meer. De televisie trok daaruit dan ook enkele lessen. Zij toonde de kijkers niet langer het volledige competitiepakket. Rechtstreekse reportages van finales volstonden in haar ogen. Zoals bij de Knokke-cup die, na langere tijd ondergedompeld te zijn gebleven in het zilte zeewater, opnieuw opgevist werd.
Het Baccara-Festival te Middelkerke kwam er nog bekaaider af (8-10). Er werd daarvan enkel nog een algemene reportage gemaakt, een beeldimpressie waarin het hele gebeuren als het ware samengeperst werd in een uurtje televisie.
Maar wonder boven wonder, deze vorm beviel ons heel wat beter dan het eerder langdradige vertoon dat destijds op het scherm werd uitgesmeerd.
De vele dode momenten die gewoonlijk in elk rechtstreeks verslag zitten, het weze nu van een voetbalwedstrijd, van een atletiekmeeting of… van een zangcompetitie, werden hier nu handig weggesneden tijdens de montage.
In de plaats daarvan kregen wij nu heel wat snapshots (*) van achter de coulissen te zien, luisterden wij naar ploegleiders, zaten wij aan tafel met de deftige dames en heren van de jury en vertoefden wij ook een moment op het strand om daar van zon en ander schoons te genieten. En enkele uittreksels van de eigenlijke optredens ontbraken niet…
Is en blijft het een feit dat er in onze zangwereld heel wat geklungeld wordt, dat de smaakcriteria van het publiek er soms heel eigenaardig in liggen, geserveerd in een « uitgezuiverde » vorm kan men er nog van genieten.
Maar niet elke week a.u.b.

Referentie
Lode De Pooter in De Rode Vaan nr.42 van 1983

(*) Ligt hier de ontstaansgeschiedenis van de fameuze snowboots?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.