Het jeugdjournaal Karrewiet van de VRT (Ketnet) valt nu geregeld in de prijzen maar het heeft wat voeten in de aarde gehad vooraleer het zover was. Zo schreef ik in 1988 nog:

Heeft de BRT nog steeds geen jeugdjournaal (en zeker na de teruglopende belangstelling in Nederland ziet het er niet naar uit dat er vlug een zal komen) dan proberen de bestaande jeugdprogramma’s toch meer en meer aan de behoefte aan informatie op die speciale golflengte tegemoet te komen. Zo was de twaalfde aflevering van Klim op (23-9-88) gewijd aan risicogedrag, meer bepaald uiteraard in verband met de huidige aids-plaag.
Ivan Wolfers, professor in de seks, schreef een eenvoudige cursus voor beginners in de liefde en Agnes De Decker, psychologe, had het over « sensation seeking ». Een andere De Decker, Jean-Pierre, had dan weer veel te maken met een tweede onderdeel van het programma, namelijk de musical « Alice » in de KVS. Zo werden meteen de twee voornaamste onderdelen van de « intentieverklaring » van dit programma van Tania Humblet en regisseur Jan Zutterman waar gemaakt, namelijk een hoofdthema met meer gasten en meer zendtijd dan vorig seizoen (de uitzending van 7 oktober zal heel toepasselijk gewijd zijn aan de gemeenteraadsverkiezingen) en een brok cultuur. Daarbij wordt het humoristische niet verwaarloosd en uiteraard wordt het geheel overgoten met een muzikale saus. Niet enkel de te verwachten en nog steeds niet weg te denken popmuziek (nu Arno en Nick Kamen b.v.), maar ook klassiek, folk, blues of jazz (nu de winnaars van het jazz-concours in Hoeilaart).
Vaste onderdelen zijn ook « de ton », waarbij aan jongeren wordt gevraagd hun hart uit te storten en waarvoor originele voorstellen nog steeds welkom zijn bij de makers (op het bekende BRT-adres), en « de bushalte », misschien dé plaats bij uitstek waar jongeren elkaar ontmoeten en wat dus aanleiding is voor een sketch « uit het leven gegrepen ». De presentatie gebeurt door Christel Van Dyck en Ben Crabbé. Deze laatste wordt (mede door Fanclub) binnenkort wellicht één van de bekendste gezichten van de BRT, vandaar trouwens onze fotokeuze.
Laten wij ons tenslotte nog verontschuldigen bij die lezers die omwille van de door ons aangekondigde « erotiek » naar het jeugdprogramma « Klim Op » hebben gekeken, want buiten Ben Crabbé die voortdurend in het bloesje van Christel Van Dijck grabbelde (erotiek op z’n Vlaams?), viel er niks te beleven. Producer Tania Humblet in « Het Belang van Limburg »: « De deelnemers aan Flanders Erotica waren allemaal dertigers en een meisje dat de reputatie had veel jongens te versieren bleek bij nader inzien weinig te vertellen te hebben. » In de plaats kwam een meisje een fantasie op haar kerkelijk huwelijk voorlezen. De erotiek zat hem dan wellicht in de manier waarop de pastoor zijn kwispel hanteerde…

Referentie
Ronny De Schepper, Vlaamser dan Karel Dillen, De Rode Vaan nr.40 van 1988 (de titel slaat op een programma over Eugène Baie, dat diezelfde week werd uitgezonden)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.