Morgen zal het dertig jaar geleden zijn dat in de stadsschouwburg van Brugge “De brand in Brel” in première ging. Een programma van Raymond van het Groenewoud met medewerking van Jan Decleir en Bea van der Maat.

Bea van der Maat zong o.a. “Stel me gerust”, een vertaling (door Raymond) van “Can I come near you”. Andere vertalingen waren: “Beter zonder wijf” (Johan Verminnen vertaalt Tom Waits) en “Meer en meer” (Raymond vertaalt Robert Palmer). En van Raymond zat er in het programma: Samen zijn (Bostella), Wachten op de wagen, Isabel, Sire rock’n’roll, Dat ik hier kwam, Mr.Leysen, Fijne dag, Omdat ik van je hou en twee instrumentaaltjes: Acida/Germaine en Broederschap.
Kortom, Raymond van het Groenewoud (l.) heeft met het programma « De brand in Brel », een uitstekende hommage gebracht aan de tien jaar eerder overleden chansonnier. Gesteund door een wat tegen Piaf aanleunende Bea van der Maat (m.) en vooral een verrassende Jan Decleir (r.) brengt hij met zijn subtiel spelend orkest een « voorprogramma » op de gefilmde weergave van Brels afscheidsconcert in de Parijse Olympia (1966). Dat hij daarbij niet hoeft te blozen, zou op zichzelf reeds een verdienste zijn, maar Raymond en zijn kompanen gaan nog verder: mits een betere (langere) voorbereiding zou dit programma zonder enige twijfel op zichzelf kunnen staan. Het zou ons dan ook niet verwonderen mocht Raymond een aantal van de nieuwe composities « in de geest van Brel » in zijn nieuwe solo-show incorporeren. Vanuit de platenfirma is er alvast vraag om een aantal ervan op de nieuwe elpee te zetten. Het moet zijn dat R.V.H.G. de jongste tijd erg productief geweest is, want hijzelf heeft daarover nog niets beslist (« l’embarras du choix »). En zelfs voor degenen die liever op zeker spelen is deze productie een must. Er zitten immers een aantal prachtige versies van nummers uit « Ontevreden » in. Waarmee nogmaals wordt aangeduid dat dit misschien wel de beste elpee van Van het Groenewoud is, ondanks de tegenvallende verkoopcijfers (De Rode Vaan nr.43 van 1988)
62-bea-van-der-maat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.