The Boys from Brazil is een Amerikaanse thriller uit 1978 onder regie van Franklin J.Schaffner met in de hoofdrollen Laurence Olivier en Gregory Peck (foto).

Het scenario van de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ira Levin. In zijn werk gaat Levin ervan uit dat de geschiedenis zich herhaalt en daarom worden 94 clonen van de Führer in gelijkaardige omstandigheden grootgebracht om tot hetzelfde resultaat te komen. “Dat is waar (dat de geschiedenis zich herhaalt, RDS),” geeft Maria Rosseels toe, “maar het gebeurt niet willekeurig. Een dictatuur, een revolutie, een oorlog, een manier van leven zijn slechts mogeljk als vooraf de juiste condities zijn geschapen. (…) Niet Hitler of Mussolini creëerden een fascistische staat: zij kregen die kans omdat hun wereld er rijp voor was.” En optimistisch besluit ze (in 1979): “Mengeles 94 Hitlers kunnen niets beginnen in de wereld waarin wij leven.”
The Boys from Brazil maakte ondanks de hoge productiekosten van 12 miljoen dollar, winst in de bioscopen en bracht 19 miljoen dollar op. De film werd genomineerd voor de Academy Awards voor beste hoofdrolspeler (Laurence Olivier), beste montage (Robert Swink) en beste filmmuziek (van Jerry Goldsmith). Gregory Peck werd voor zijn vertolking van Josef Mengele dan weer genomineerd voor de Golden Globe voor beste acteur. Olivier won daadwerkelijk een National Board of Review Award. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.