Morgen viert de Amerikaanse zanger en gitarist Steve Miller zijn 75ste verjaardag.

Miller werd geboren in Milwaukee, maar ging in Dallas naar school. Daar vormde hij zijn eerste band, The Marksmen. Royce Scaggs, een klasgenoot, leerde van Miller een paar gitaarakkoorden en kon zo meespelen in deze band. Hij zou later bekend worden onder zijn bijnaam, Boz Scaggs. Na highschool ging Miller naar de Universiteit van Wisconsin-Madison in de jaren ’60 waar hij de band The Ardells oprichtte. Een jaar later voegde Scaggs zich opnieuw bij de band. Weer een jaar later versterkte Ben Sidran de band als keyboardspeler.
In 1968 vormde Miller de Steve Miller Band met Scaggs als zanger. Met deze band behaalde Miller, zeker in zijn thuisland, grote successen. Nadat de Steve Miller Band stopte met het uitbrengen van platen, bracht Miller onder eigen naam nog twee albums uit, die minder succesvol waren.
Tot daar Wikipedia, die deze keer nog beknopter is dan normaal. Maar het strafste is wel dat ik hier “leer” dat Boz Scaggs de zanger is op de platen van Steve Miller. Op de Wikipedia-pagina die aan Boz Scaggs zelf is gewijd, vernemen we dat Scaggs na twee albums met Steve Miller op zijn eigen benen is gaan staan, een verhaal waaraan ik veel meer geloof hecht. En dan moesten Millers grootste hits (Rock’n’me, The Joker, Abracadabra, Fly like an eagle, Take the money and run, enz.) allemaal nog komen. Bovendien heeft Freddy Temmerman mij eens een recente live-opname op DVD bezorgd van Steve Miller en daarop nam hij zelf alle vocals voor zijn rekening. Dus ik neem aan dat Wikipedia hier weer eens vreselijk uit de bol (en uit de bocht) is gegaan. Komaan, Eddy (De Saedeleer), spuw uw gal!

3 gedachtes over “Steve Miller wordt 75…

 1. Uit een interview van guitarist magazine met Boz Scaggs :
  “Most people probably know you through the incredible success of the Silk Degrees album, but your career kick-started with the Steve Miller Band when they were just starting to hit the big time.

  That’s right. Although I’ve always seen myself as being primarily a singer and someone who interprets other people’s songs, my role with Steve was a kind of back up guy on rhythm guitar and backing vocals. I suppose that I never really had any option other than to go solo, although it might have been seen as a strange move at the time.”

  De woorden van Boz Scaggs.

  Geliked door 1 persoon

 2. Om een of andere reden lees ik dit artikel pas nu….
  Ik zag Steve Miller twee keer. In 1975 in Knebworth in het ‘voorprogramma’ van Pink Floyd met toen Doug ‘Cosmo’ Clifford aan de drums. En later nog een keer als invaller geloof ik op Werchter.
  Die man kan zingen, wat men ook mag beweren, en ja Wikipedia sucks. Er worden 2 TWEE platen vermeld bij zijn discografie, terwijl de man zelfs meespeelde op platen van McCartney….. Gelukkig is de Engelstalige Wiki een stuk beter, en wordt zijn discography met meer dan 30 albums toch iets meer belicht.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.