Hugo Raspoet is gisteren op 77-jarige leeftijd overleden. De Vlaamse kleinkunstzanger en gitarist was vooral bekend van zijn lied Helena.

Voor Hugo Raspoet moeten we teruggaan naar 1962 en naar, godbetere, Ontdek de Ster! Hij was toen laureaat met “Mijn koningskind”.
Dit verschijnt nadien op een EP’tje van de Nederlandse Pocketplaat van Jo van Eetvelde en nadien nog zo twee, waarvan één met begeleiding van ene Wim van de Velde, later beter bekend als Wannes. Van deze Raspoet, laat ik het maar bekennen, hou ik niet. Dus ook niet van de eerste elpee van dit tweeluik, waarop deze “poëtische” EP’tjes zijn samengebracht.
Echter! De tweede elpee is de enige die Raspoet ooit als dusdanig heeft opgenomen (zo rond ’69-’70) en deze is nog steeds één van de sterkste schijven die onze (nochtans talrijke) Vlaamse troubadours mochten voortbrengen. Alhoewel de kracht vooral in de teksten zit (Evviva il Pappa, Helena, Jan Publiek, Hoe durven ze, Ecce homo enz.), toch is het ook muzikaal een pareltje, niet in het minst door de medewerking van de heren Lamp en Lazerus, van wie niemand minder dan Neerlands Hoop ooit eens gezegd heeft dat zij hen tot voorbeeld hebben gestrekt!
Rond 1980 werden beide elpees heruitgebracht als dubbelelpee. Mijn besluit in De Rode Vaan uit die tijd: “Hoeveel zo’n dubbelding nu ondertussen kost, wordt er hier niet bij verteld, maar indien de prijs wat wil meezitten is deze heruitgave zeker de moeite waard.”
Voor Raspoet was het alvast géén aansporing om opnieuw van hem te laten horen. De man werkt op dat moment al jaren voor de vertaaldienst van de BRT en zou dat voor zover ik weet tot aan zijn pensioen blijven doen.

Referentie
Hugo Raspoet, Alles van Raspoet, IBC 135-61385/6

2 gedachtes over “Hugo Raspoet (1940-2018)

 1. Ik heb Rapoet leren kennen via een “solden”singletje dat ik een tijd na datum op de kop kon tikken. Dag Lief.
  Dat verder ging als…. Dag lief, je bent mijn lief niet meer…. een toch wel intrigerendetekst.
  Ik heb altijd betreurd, dat hij nooit nog live wou optreden na 1972.
  Overigens iemand die in de jaren zestig tegen de deuren van paus en koning stampte, wat bij ons toen toch zeldzaam was.
  Te vroeg heen gegaan. Spijtig dat wij niet over een Rick Rubin beschikken die oude knarren van onder het stof haalt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Of Jo van Eetvelde een Nederlander was weet ik niet, Maar hij had in de jaren zestig ook een gespecialiseerde platenzaak inzake kleinkunst in Brussel, die ook Pocketino heette, vlak naast de KVS.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.