Morgen zal het al 45 jaar geleden zijn dat wij (terwijl ik in volle voorbereiding op mijn eerste huwelijk zat) met de jongerengroep De Veldstraat een driedaagse in de Gemeentelijke Schouwburg van Temse organiseerden (*). We hadden er heel wat energie in gestoken, maar het resultaat (en daarmee bedoel ik dan de publieke belangstelling) was maar povertjes. Daarop schreef Willy Baeke een tekst die door een zekere M.T. (**) klakkeloos werd overgenomen in Het Volk van 12/10/1973 onder de titel “Mensen van Temse waarom triangel je niet mee?”

De idee en de verre voorbereiding van Triangel rijpten ongeveer zes maanden geleden. Na een oproep tot alle bewegingen van Temse waren er slechts drie (Veldstraat, Studio ’69 en Chiro-Candida) die drie maanden geleden de onmiddellijke voorbereidingen begonnen. Dankzij een goede samenwerking en na een bevredigende reclame greep op 5, 6 en 7 oktober het alternatieve gebeuren plaats.
Vrijdag was het specifiek voor de derde leeftijd. Na een eenvoudige opening brachten de Buskleppers er al gauw de sfeer in met meeslepende muziek, waarna Johan de Belie, die de avond prestenteerde, er met zijn humoristische reclameteksten de lach in bracht. Karel Janssens oogstte uitermate veel succes met aangepaste poëtische en meewiegende kleinkunst. Jean Caluwé liet met zijn doedelzak bewondering na en Johan de Belie deed de mensen opnieuw lachen met zijn speech “Meer seks voor de arbeider”. Tijdens het vrij podium kwamen de mensen los en zongen hun eigen liedjes die gretig werden meegezongen. Ondanks de magere opkomst – een vijftigtal – werd dit toch een fantastische avond.
94 wim van lierde of zoietsZaterdag was er een muziekfestival gepland met oorspronkelijk 26 groepen, waarvan er 18 kwamen opdagen. De muziekvariatie, onderbroken door twee oude komische films, duurde zo maar eventjes twaalf uren. Achtereenvolgens hoorden en zagen we: Johan Smet met eigen kleinkunst, Erik Van Hagenbergh (zijn foto werd door Erik Westerlinck echter tijdens een optreden in ’t Broebelke genomen) met liedjes van Leonard Cohen, Jean Caluwé met doedelzak speelde volksmuziek begeleid door skiffle, Walter Cantens en Alfa, eveneens met kleinkunst, Erik en Hein met bewerkingen van Vlaamse en Engelse nummers. Angie bracht show met pop. Geert oogstte veel succes met Engelse folk; Luc Boel gaf Vlaamse en Engelse kleinkunst ten beste; Chris, Bart en Guy vielen best mee met hun Engelse nummers; Noise bracht goeie rock and blues; Dimensia Precox met Engelse poëtische muziek; Blue Spring bracht blues van de bovenste plank.
Johan de Belie las gedichten van Pablo Neruda, Guido Lichtert deed zijn best met kleinkunst en Divertimento met free jazz. Jik alias Rik Schoenmaeckers (***) werd op applaus onthaald met zijn Engelse folk, Framework en Papadox eindigden en speelden door met goede jazz en boogie woogie (****). Dit alles werd opgevrolijkt door toepasselijke dia’s die samen met de lichtschakeringen mooie schaduwen afgaven op het scherm. Hierna werd er aan bewustwording gedaan rond Chili, Lip, Brasil Export enz. Nog maar eens een magere opkomst: een 250-tal in totaal. Maar een daverende dag.
Zondagnamiddag was het de dag voor de kinderen. Dit gebeurde op een verkeersvrije Parklaan. Er werd gevolksdanst, geboetseerd, geplakt, getekend, geschilderd, met papier gewerkt en op de grond geklad. Daarna deed men aan sport: rolschaatsen, sprinten, cross, zaklopen en koordlopen. Met een 150-tal kinderen werd dit het hoogtepunt van Triangel. Zondagavond was er tot slot de film “Z”, die door een honderdtal mensen bekeken werd.
Buiten de film was alle toegang gratis. Er was een grote variëteit aan activiteiten zodat iedereen zijn gade (*****) kon vinden. Toch was er weinig volk. Spijtig maar de inrichters zegden: “Tot volgend jaar” (******).

P.S. Voor de volledigheid dient nog vermeld dat diezelfde M.T. ook het volgende berichtje liet afdrukken in “Het Volk”:
Informatie-avond – Studio 69, Veldstraat, KWB en KAJ richten gezamenlijk een informatie-avond in op dinsdag 6 november, rond het thema Brasil Export. Op de vrijdagmarkt van 2 november zullen zij ook een infostand oprichten.

(*) Oorspronkelijk was er ook sprake van een avond voor gastarbeiders, maar die is weggevallen omdat het midden in de Ramadan viel.
(**) Merkwaardig is dat diezelfde (?) M.T. een week eerder (3/10/1973) ook reeds een artikel pleegde over Triangel onder de titel “Temse krijgt groots ontspanningsweekend” en als boventitel “Jeugd wil eens iets anders dan anders”, maar dan in… Het Nieuwsblad! In dat artikel krijgt de Veldstraat de volgende naam mee: Veldstraat-Kim-Hernieuwers. (M.T. zou Willy Van Meervenne zijn geweest.)
(***) André Govaert, “Rik Schoenmaeckers: gevoelens uiten in muziek”, De Cirkel, 4 juli 1974: “Rik of Jik zoals een verkeerd op een affiche aangegeven stond (daarom koos hij ook dat pseudoniem)…” (zie bovenstaande foto)
(****) Voorwaar een hele mond vol, maar zoals gezegd waren er acht acts niet komen opdagen. Op basis van een publiciteit in “De Omroeper” stel ik vast dat Miek en Suzanne, Rogel en Jan, Patrick Leyssens, Karel Weyn, André De Rop, Guido Lichtert, Peter Hertmans en… Salade (!) hun kat stuurden. André De Rop heeft me via mail verwittigd dat hij wél aanwezig was. Dan moet Willy hem in zijn opsomming vergeten zijn. Uit diezelfde tekst kan ik ook nog vaststellen dat er “gratis overnachting” was in de Veldstraat (ik geloof niet dat iemand daarvan heeft gebruik gemaakt) en dat bejaarden en gehandicapten op gratis vervoer konden rekenen.
(*****) Geïnspireerd door mijn nakend huwelijk zag de schrijver het gebeuren blijkbaar als een dating gebeuren. Of zou hij dan toch “gading” bedoeld hebben?
(******) Het spreekt vanzelf dat er na zo’n afgang nooit geen tweede Triangel meer werd georganiseerd…

Nog een referentie
XXX, Triangel organizeert muziekfestival te Temse, Gazet van Antwerpen, 3 oktober 1973, p.9.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.