Morgen zal het al 45 jaar geleden zijn dat wij (terwijl ik in volle voorbereiding op mijn eerste huwelijk zat) met de jongerengroep De Veldstraat een driedaagse in de Gemeentelijke Schouwburg van Temse organiseerden (*). We hadden er heel wat energie in gestoken, maar het resultaat (en daarmee bedoel ik dan de publieke belangstelling) was maar povertjes. Daarop schreef Willy Baeke een tekst die door een zekere M.T. (**) klakkeloos werd overgenomen in Het Volk van 12/10/1973 onder de titel “Mensen van Temse waarom triangel je niet mee?”

De idee en de verre voorbereiding van Triangel rijpten ongeveer zes maanden geleden. Na een oproep tot alle bewegingen van Temse waren er slechts drie (Veldstraat, Studio ’69 en Chiro-Candida) die drie maanden geleden de onmiddellijke voorbereidingen begonnen (***). Dankzij een goede samenwerking en na een bevredigende reclame greep op 5, 6 en 7 oktober het alternatieve gebeuren plaats.
Vrijdag was het specifiek voor de derde leeftijd. Na een eenvoudige opening brachten de Buskleppers er al gauw de sfeer in met meeslepende muziek, waarna Johan de Belie, die de avond presenteerde, er met zijn humoristische reclameteksten de lach in bracht. Karel Janssens oogstte uitermate veel succes met aangepaste poëtische en meewiegende kleinkunst. Jean Caluwé liet met zijn doedelzak bewondering na en Johan de Belie deed de mensen opnieuw lachen met zijn speech “Meer seks voor de arbeider”. Tijdens het vrij podium kwamen de mensen los en zongen hun eigen liedjes die gretig werden meegezongen. Ondanks de magere opkomst – een vijftigtal – werd dit toch een fantastische avond.

94 wim van lierde of zoiets

Zaterdag was er een muziekfestival gepland met oorspronkelijk 26 groepen, waarvan er 18 kwamen opdagen. De muziekvariatie, onderbroken door twee oude komische films, duurde zo maar eventjes twaalf uren. Achtereenvolgens hoorden en zagen we: Johan Smet met eigen kleinkunst, Erik Van Hagenbergh (zijn foto werd door Erik Westerlinck echter tijdens een optreden in ’t Broebelke genomen) met liedjes van Leonard Cohen, Jean Caluwé met doedelzak speelde volksmuziek begeleid door skiffle, Walter Cantens en Alfa, eveneens met kleinkunst, Erik en Hein met bewerkingen van Vlaamse en Engelse nummers. Angie bracht show met pop. Geert oogstte veel succes met Engelse folk; Luc Boel gaf Vlaamse en Engelse kleinkunst ten beste; Chris, Bart en Guy vielen best mee met hun Engelse nummers; Noise bracht goeie rock and blues; Dimensia Precox met Engelse poëtische muziek; Blue Spring bracht blues van de bovenste plank.
Johan de Belie las gedichten van Pablo Neruda, Guido Lichtert deed zijn best met kleinkunst en Divertimento met free jazz. Jik alias Rik Schoenmaeckers (****) werd op applaus onthaald met zijn Engelse folk, Framework en Papadox eindigden en speelden door met goede jazz en boogie woogie (*****). Dit alles werd opgevrolijkt door toepasselijke dia’s die samen met de lichtschakeringen mooie schaduwen afgaven op het scherm. Hierna werd er aan bewustwording gedaan rond Chili, Lip, Brasil Export enz. Nog maar eens een magere opkomst: een 250-tal in totaal. Maar een daverende dag.
Zondagnamiddag was het de dag voor de kinderen. Dit gebeurde op een verkeersvrije Parklaan. Er werd gevolksdanst, geboetseerd, geplakt, getekend, geschilderd, met papier gewerkt en op de grond geklad. Daarna deed men aan sport: rolschaatsen, sprinten, cross, zaklopen en koordlopen. Met een 150-tal kinderen werd dit het hoogtepunt van Triangel. Zondagavond was er tot slot de film “Z”, die door een honderdtal mensen bekeken werd.
Buiten de film was alle toegang gratis. Er was een grote variëteit aan activiteiten zodat iedereen zijn gade (******) kon vinden. Toch was er weinig volk. Spijtig maar de inrichters zegden: “Tot volgend jaar” (*******).

Willy Baeke

P.S. Voor de volledigheid dient nog vermeld dat diezelfde M.T. ook het volgende berichtje liet afdrukken in “Het Volk”:
Informatie-avond – Studio 69, Veldstraat, KWB en KAJ richten gezamenlijk een informatie-avond in op dinsdag 6 november, rond het thema Brasil Export. Op de vrijdagmarkt van 2 november zullen zij ook een infostand oprichten.

(*) Oorspronkelijk was er ook sprake van een avond voor gastarbeiders, maar die is weggevallen omdat het midden in de Ramadan viel.
(**) Merkwaardig is dat diezelfde (?) M.T. een week eerder (3/10/1973) ook reeds een artikel pleegde over Triangel onder de titel “Temse krijgt groots ontspanningsweekend” en als boventitel “Jeugd wil eens iets anders dan anders”, maar dan in… Het Nieuwsblad! In dat artikel krijgt de Veldstraat de volgende naam mee: Veldstraat-Kim-Hernieuwers. (M.T. zou Willy Van Meervenne zijn geweest.)
(***) Naast De Veldstraat en ’t Broebelke waren in Temse ook nog ’t Hekgat en Cultus actief, maar die waren voor de “betere standen”. ’t Hekgat was eigenlijk even “illegaal” als Club 69 van Ronny Vercauteren en Erwin Hemelaer, maar precies door die banden kon ’t Hekgat jaren blijven bestaan, terwijl Club 69 een kort leven beschoren was. Dat was overigens ook het geval (om totaal andere redenen) met De Kever, de jeugdclub die zich binnen het Volkshuis situeerde.

Men mag Club 69 natuurlijk niet verwarren met Studio 69. Zoals de naam al doet vermoeden werd Studio 69, net als Club 69, gesticht in 1969. Het was oorspronkelijk een werkgroep binnen de KAJ, geleid door Marcel De Leenheer. Andere pioniers van het eerste uur waren wijlen Jef Brijs, Jef Van Mele, Etienne Viane, Raoul De Graeve, Marc Smet, André Pauwels, Jef Van Hoeylandt en Rony Toté. Was men in de beginperiode gehuisvest op de 3e verdieping van Het Volk in de Oeverstraat dan verhuisde men in 1977 naar de Krijgsbaan op een boogscheut van Jeugdclub Broebelke. Later werd ook nog een tweede pand geopend aan de Viaduct.

Studio 69 profileerde zich vooral als een vormings-, actie- en ontmoetingscentrum. Ook de “service dienst” werd een begrip in het Temsese verenigingsleven. Allerlei organisaties deden in die tijd een beroep op de Studio voor het uitlenen van audiovisueel materiaal. Een eigen technische ploeg stond borg voor een feilloze service.

In 1983 kreeg de VZW na 14 jaar een nieuw bestuur. Renaat Van Geel werd de nieuwe voorzitter. Andere bestuursleden waren: Marc Heyndricks, Staf Bredael, Monique Bauwelinck, Hilde Schoenaerts, Erik Verlaet, Kamiel Meersman, Luc Van Meervenne en Guido Vleeshouwer.

De generatiekloof, die ook de dood van Jeugdclub Broebelke zou betekenen, werd ook Studio 69 fataal. In november 1988 werd een laatste instuifavond gehouden waarna nog enkele reünies volgden.

Op de drempel van haar tienjarig bestaan is ook jeugdclub Broebelke teloorgegaan. Het feit dat moest veranderd worden van locatie, omdat de wettelijke eisen niet voldeden, deed de jeugdclub de das om. In september 1978 werd besloten om de jeugdclub voorlopig te sluiten, maar dat bleek uiteindelijk ook definitief te zijn. Niet veel later vestigde ik mij opnieuw (heel kortstondig) in Temse en richtten wij De Vlam op, maar dat is weer een totaal ander verhaal.

(****) André Govaert, “Rik Schoenmaeckers: gevoelens uiten in muziek”, De Cirkel, 4 juli 1974: “Rik of Jik zoals een verkeerd op een affiche aangegeven stond (daarom koos hij ook dat pseudoniem)…” (zie bovenstaande foto)
(*****) Voorwaar een hele mond vol, maar zoals gezegd waren er acht acts niet komen opdagen. Op basis van een publiciteit in “De Omroeper” stel ik vast dat Miek en Suzanne, Rogel en Jan, Patrick Leyssens, Karel Weyn, André De Rop, Guido Lichtert, Peter Hertmans en… Salade (!) hun kat stuurden. André De Rop heeft me via mail verwittigd dat hij wél aanwezig was. Dan moet Willy hem in zijn opsomming vergeten zijn. Uit diezelfde tekst kan ik ook nog vaststellen dat er “gratis overnachting” was in de Veldstraat (ik geloof niet dat iemand daarvan heeft gebruik gemaakt) en dat bejaarden en gehandicapten op gratis vervoer konden rekenen.
(******) Geïnspireerd door mijn nakend huwelijk zag de schrijver het gebeuren blijkbaar als een dating gebeuren. Of zou hij dan toch “gading” bedoeld hebben?
(*******) Het spreekt vanzelf dat er na zo’n afgang nooit geen tweede Triangel meer werd georganiseerd…

Nog een referentie
XXX, Triangel organizeert muziekfestival te Temse, Gazet van Antwerpen, 3 oktober 1973, p.9.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.