Het zal morgen tien jaar geleden dat de Gentse studentenleider Renaat Willockx werd gecremeerd. Hij zal dus enkele dagen daarvóór overleden zijn (*), maar wanneer precies dat weet ik niet.
“Renaat Willockx blikt terug,” is het toepasselijke onderschrift bij bovenstaande foto op de Cobra-website van Canvas. Het is n.a.v. die uitzending dat ik op zoek ging naar het feit of het “consilium abeundi” (de onmogelijkheid om nog verder te studeren aan de universiteit) tegen studentenleider Renaat Willockx inderdaad werd opgeheven op 20 december 1988, zoals prof.De Clerck destijds in het vooruitzicht stelde, en zo moest ik vaststellen dat deze oudstrijder van de Maartbeweging (1969) toen al meer dan zes jaar geleden aan kanker was overleden.
Renaat Willockx was één van die mei’68-veteranen die zijn idealen van toen altijd trouw bleef. Na zijn studies trok hij naar de fabriek en werkte onder meer tien jaar lang op scheepswerven. Hij behoorde ook tot de oprichters van de PVDA. De laatste twee jaar voor zijn pensioen zette hij de administratie van de vzw GetBasic op punt. Daarnaast zetelde hij in de Raad van Bestuur van Netwerk Vlaanderen en was hij ook lange tijd redactielid van WisselWERK.
Omwille van zijn engagement toen hij in maart ’69 de protesterende studenten aanvoerde nadat de rector de projectie van seksplaatjes tijdens een debat over de zin of onzin van de pornografie verboden had, werd hem de toegang tot de universiteit “voor eeuwig en altijd” ontzegd. Op een debat n.a.v. twintig jaar mei ’68 vroeg onder meer zijn toenmalige advocaat Piet Van Eeckhaut, dat als symbolische daad de opheffing van dit verbod op z’n plaats was, maar voor zover ik heb kunnen nagaan is dit dus nooit gebeurd.
In de documentaire van Canvas zegt men wel dat hij licentiaat was. Was hij dit dan al vóór hij werd uitgesloten? Ik denk het wel, want tegen de tijd dat het verbod eventueel zou worden afgeschaft, werkte hij al lang op de scheepswerf. Een beetje verder stelt men dan toch dat het verbod is opgeheven door “de huidige rector” (Paul Van Cauwenberghe), maar aangezien het een uitzending van Terzake (Canvas) op 6 mei 2008 betreft, is dit dus nogmaals twintig jaar na het aangehaalde debat.
Op mijn blog reageerde Freddy Vervaet op 4 maart 2015 hierop met: “Renaat moet mijn ouders, eenvoudige arbeiders, nog steeds vier maanden huishuur uit het jaar ’71 (Rode Lijvekensstraat, Gent). Hij werkte toen deeltijds in De Rode Hoed. Ja, met arbeiders had hij niet veel medeleven.”
20 maart 1969. Renaat Willockx, net uit de gevangenis, spreekt de volksvergadering op de Blandijn toe.
(*) Allé, dat hoop ik toch voor hem, als ik even dit ongepaste grapje dat zich opdringt, mag maken.