Bij Arca kon men zich niet herpakken (integendeel) met “Sinte Vrouw”, een stuk (?) zonder regisseur met alleen Jo Decaluwe zelf voor “advies”. Eigenlijk is dit immers een puur zelfbevredigend “spectacle coupé”, zoals ze het zelf noemen, van vier actrices die voorzien waren als “Vrouwen van Baekelandt”, een spel op muziek van Dirk Van Esbroeck, maar toen regisseur Mark Peeters zijn voet werd verbrijzeld, ging de productie niet door, maar besloten de vier toch maar “iets” te brengen rond “de” vrouw). De scenografie was van Geert De Rodder, wat betekent dat hij de belichting deed, want van een echt decor is geen sprake.

Reinhilde Decleir (foto Valère Cools via Wikiportrait) brengt eerst een “modern” sprookje, misschien wel van Louis Paul Boon, waaruit blijkt hoe de nieuwsgierigheid van jonge meisjes wordt afgestraft, daarna een ellenlange ballade, zeg maar smartlap, over een jonge moeder die haar baby “vermoordt” en daarna zelf omkomt in de cel, om te eindigen met iets wreed onnozel over een “otomobiel”. Daarna beeldt Ann De Winne (de jongste van het gezelschap) zich in dat ze Constanze Weber is, wat ze doet met geforceerde versies van Mozart-aria’s en liedjes uit Tien om te Zien. Leen Persijn (die ik begin 1994 nog zal terugzien op de verassing van Walter Schelfhout, waar ze één van zijn lievelingsliederen bracht) was een “bag lady” die tussendoor ook een heksenlied zingt en Mia Grijp was als slot liever lui dan moe, want zij liet gewoon een band afspelen, waarop ze zegt dat ze géén toneel zal spelen. Ze blijft dan ook gewoon naar het publiek kijken, dat niets anders kan doen dan alleen maar terugkijken. Gelukkig heeft ze daarbij een heel spannend minijurkje aangetrokken, met een mooie panty en hemelshoge hakken. Op die manier is dit merkwaardig genoeg nog de leukste ervaring bij dit “ontheater”. Verder was er ook nog Bernard Van Lent op accordeon, die ook de “onmuziek” schreef voor dit “ontheater”, en Lieve Verbeeck op viool en draailier. Zij brengt gelukkig ook een paar meer volkse wijsjes, waaronder de Turkse mars van Woolfie (Gent, Arca, 02/10/1993).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.