25 jaar geleden werkte ik voor mijn tweede keer voor Piet Lampaert. Mijn vroegere hoofdredacteur bij De Rode Vaan was aan een steile opgang begonnen binnen de socialistische partij. Dat begon als voorzitter van de Vlaamse Socialistische Zelfstandigen. Hij trok mij aan om het maandblad uit te geven. Als het echter om advies geven aankwam, waren wij afhankelijk van onze lokale secretarissen die de echte specialisten waren op dat vlak. Daarom stelde Piet voor om deze secretarissen om beurt elke maand eens in het zonnetje te zetten in ons blad. En we begonnen met de man waarmee ik het meeste contact heb gehad en dat was Guy De Block uit Antwerpen.

We staan er niet meer bij stil, maar het woord “secretaris” is eigenlijk afkomstig van het Latijnse “secretarius”, wat letterlijk “geheimschrijver” betekent. Daarbij ben je geneigd om sedert “De naam van de roos” onmiddellijk aan oude, spookachtige bibliotheken te denken, maar wie het prachtige moderne gebouw van de Antwerpse mutualiteit op de Belgiëlei betreedt, zal daarover wel een andere mening hebben. In een afzonderlijk paviljoen, maar even mooi en even modern, treffen we Guy DE BLOCK aan. Als secretaris van de vzw Eigen Kracht uit Antwerpen is hij de eerste in onze reeks “geheimschrijvers”. Guy heeft pas de kaap van de veertig genomen, maar alhoewel dat naar zijn eigen zeggen “niet zonder moeite” gebeurde, is hem dat niet aan te zien. Zeker niet als men weet dat de hobby van Guy “gastronomie” is ! Tijdens ons gesprek zullen we echter kunnen vaststellen dat hij dit als een echte fijnproever doet : hij verwent graag zijn smaakpapillen, maar grote porties zijn aan hem niet besteed, zelfs als het lekker is. Een “harde” dus !
En toch is deze “harde” niet helemaal gelukkig – waarbij we het wel uitsluitend over zijn beroepsleven hebben uiteraard. Men zou echter voor minder : op twee jaar tijd is het ledenaantal van Eigen Kracht immers drastisch teruggelopen ! En dat terwijl de diensten die werden aangeboden toch dezelfde bleven : niet alleen werd er zoals elders gratis juridisch, fiscaal en bedrijfstechnisch advies geboden, bovendien staan nog steeds vijf erkende boekhouders ter beschikking om tegen kostprijs de boekhouding te verzorgen van zo’n 200 à 250 leden en een 20-tal vennootschappen. Waaraan is die terugval dan te wijten ?
“Dat is niet moeilijk om daarop te antwoorden. In 1991 vroegen we 800 fr. lidgeld. In 1992 werd dit bedrag opgetrokken naar 2.000 fr., wat gezien de nieuwe wetgeving noodzakelijk was om als interprofessionele vereniging voor zelfstandigen erkend te blijven. Een daling van het aantal leden was het gevolg en het tijdelijk niet verschijnen van een ledenblad deed door ook geen goed aan. En ik zeg altijd : het is gemakkelijker ze te verliezen dan ze weer terug te winnen ! Ondertussen is er een kentering gekomen met deze Nieuwsbrief, wat ik een zeer goed initiatief vind, maar die dit jaar slechts tien maal zal verschijnen en dat is echt nog te weinig.”
Via het Cultureel Centrum “Eigen Kracht” richt men niet alleen bezoeken, voordrachten of lezingen in, men heeft in Antwerpen ook reeds een traditie in computer-cursussen. “Sommigen worden inderdaad op die manier lid, want gezien de interessante kortingen, hoeft men maar enkele cursussen te volgen om z’n lidgeld reeds ‘gerecupereerd’ te hebben. Maar doorgaans wordt men zeer doelbewust lid van onze vereniging, omdat men zich m.a.w. wil inschrijven in de socialistische beweging. Anderzijds speelt er ook een maatschappelijke factor mee, die we ook kennen uit andere statistieken, namelijk dat het dikwijls de minst kapitaalkrachtigen zijn die zich bij de socialistische mutualiteit aansluiten. Zelfs al hebben dus ook wij N.V.’s onder onze cliënten, dan zijn dat toch geen echt grote bedrijven. Het grootste gedeelte van onze leden zijn caféhouders, frituuruitbaters, ruitenwassers, e.d. Wat echter niet wil zeggen dat wij geen vertegenwoordigers van b.v. vrije beroepen zouden hebben. Verder richten wij ons vooral naar bijberoepen en kandidaat-zelfstandigen.”

Referentie
Ronny De Schepper, Guy DE BLOCK, een fijnproever… Zelfstandig jg.1 nr.7 oktober 1993

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.