De Frans-Armeense chansonnier Charles Aznavour is vannacht op 94-jarige leeftijd overleden…

Chahnour Varinag Aznavourian werd geboren in Parijs als zoon van Armeense immigranten. Op negenjarige leeftijd begon hij op te treden, samen met Pierre Roche, en koos spoedig de podiumnaam Aznavour. Zijn grote doorbraak kwam toen de zangeres Édith Piaf hem hoorde zingen en hem op reis in Frankrijk en de Verenigde Staten meenam. Daarna ging de reis naar Quebec, waar het grote succes hem opwachtte: veertig weken lang mocht hij in enkele clubs spelen, met maar liefst elf shows per week. Vandaar dat Alcide stelt: “L’amour qu’il a pour les Québécois est réciproque.”

In 1953 brak Charles, beïnvloed door Piaf, met Roche. Enkele jaren later komt Johnny Hallyday bij hem inwonen. Aznavour spoort hem aan om ook wat “ernstige” nummers te zingen en niet enkel “yeh yeh”. Samen met zijn schoonbroer George Garvarentz schrijft hij voor Hallyday dan ook “Retiens la nuit” en later voor zijn vrouw Sylvie Vartan “La plus belle pour aller danser”.
Enkele van zijn eigen grootste successen waren “Hier encore” – “La bohème” – “Je m’voyais déjà” – “Mourir d’aimer” – “Tous les visages de l’amour”. Als gitarist speelde o.a. “onze eigen” Burt Blanca op sommige van deze platen.
Ondertussen acteerde hij ook in enkele films (o.a. “Tirez sur le pianiste” en “La Métamorphose des cloportes”). In “Tirez sur le pianiste” van Truffaut werd componist Georges Delerue pas na de opnames ingeschakeld en zo moest hij vaststellen dat Charles Aznavour, die de barpianist uit de titel speelde, tijdens de opnames zo maar wat op de piano had zitten rammen. Maar kenners zouden natuurlijk onmiddellijk zien waar zijn vingers stonden en dus moest Delerue uit wat we met een understatement een “wilde improvisatie” zouden kunnen noemen, toch een aanvaardbare score te voorschijn toveren!
Daarna begon Aznavour ook het Engelstalige publiek te veroveren met hits als “Yesterday when we were young” of “She”. In 1996 werd hij zelfs toegevoegd aan de Songwriters Hall of Fame.
Aznavour trouwde drie keer. Zijn huidige echtgenote is de veel jongere Zweedse Ulla. Zij wonen zes maanden per jaar in Zuid-Frankrijk en de rest van het jaar in Zwitserland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.