Anna van der Breggen (foto Erik Westerlinck) heeft op grootse wijze het wereldkampioenschap op de weg op haar naam geschreven. De Nederlandse trok op 45 kilometer voor de streep ten aanval, raapte de kopgroep op, liet de kopgroep achter en soleerde vervolgens met meer dan drie minuten voorsprong op nummer twee Amanda Spratt en meer dan vijf minuten op nummer drie Tatiana Guderzo naar de overwinning.

Anna van der Breggen (Zwolle, 18 april 1990) is een Nederlands wielrenster en olympisch kampioene. Van der Breggen is gelovig christen. In maart 2018 was ze ambassadrice voor de ChristenUnie in Zwartewaterland voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Van der Breggen werd in 2012 Europees kampioene tijdrijden (onder 23 jaar) en finishte als vijfde op het wereldkampioenschap wielrennen in Valkenburg bij de elite, nadat ze veel kopwerk had gedaan voor winnares Marianne Vos.
Eind augustus 2013 werd bekend dat Van der Breggen overstapte van het Sengers Ladies Cycling Team (dat na de ploegentijdrit van het WK 2013 ophield te bestaan) naar Rabobank-Liv/Giant. Op het wereldkampioenschap 2013 in Florence werd ze vierde nadat ze Marianne Vos wederom aan de wereldtitel had geholpen.
Tijdens de ploegentijdrit op het wereldkampioenschap 2014 in Ponferrada kwam Van der Breggen zwaar ten val en liep een bekkenbreuk op.
In 2015 won ze de Giro Rosa en de tweede editie van La Course, een wedstrijd die op de laatste dag van de Ronde van Frankrijk wordt georganiseerd. Op het wereldkampioenschap 2015 in Richmond won ze zilver op de weg, zilver bij het tijdrijden en brons bij de ploegentijdrit met haar team Rabo-Liv.
Op 7 augustus 2016 won Van der Breggen olympisch goud bij de wegwedstrijd in Rio de Janeiro, na een hectische wedstrijd waarin ze werd bijgestaan door Ellen van Dijk en uittredend kampioene Vos en waarin ze de op kop rijdende Annemiek van Vleuten in de laatste afdaling op de grond zag liggen. Drie dagen later won ze een bronzen medaille in de tijdrit.
Vanaf 2017 rijdt ze voor Boels Dolmans Cycling Team. Ze begon in januari van dat jaar in de Costa Blanca mountainbikewedstrijd, waarin ze samen met Margot Moschetti alle etappes en het eindklassement met 30 minuten voorsprong won. In april won ze de eerste editie van de heringevoerde Amstel Gold Race. Op de woensdag erna won ze voor de derde keer de Waalse Pijl. Ook de eerste vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik schreef ze op haar naam, waarmee ze een hattrick scoorde in het eerste Ardense drieluik voor vrouwen. In mei won ze de Ronde van Californië met één seconde voorsprong.
In juli van hetzelfde jaar won Van der Breggen voor de tweede keer de Giro Rosa. In augustus won ze brons in de tijdrit op het Europees kampioenschap in het Deense Herning; op de weg werd ze opgevolgd door Marianne Vos. Een week later won ze met haar ploeg Boels Dolmans de ploegentijdrit in Vårgårda, Zweden. Met haar tweede plaats in het eindklassement van de Boels Ladies Tour verzekerde Van der Breggen zich van de eindzege in de World Tour.
Van der Breggen reed in de winter enkele veldritten, zoals in Surhuisterveen waar ze elk jaar rijdt, en deze keer dienst deed als het NK veldrijden. Ze finishte als zesde. Net als het jaar ervoor was ze ook actief op de mountainbike; ze won in februari de Cyprus Sunshine Cup. Haar eerste wegwedstrijd, Strade Bianche, won ze na een solo in de stromende regen, waardoor ze tevens leidster werd in de World Tour. Een maand later won ze de Ronde van Vlaanderen eveneens met een lange solo [zie foto]. In de week erna werd ze vierde in het eindklassement van de Healthy Ageing Tour, achter haar ploeggenoten Pieters, Blaak en Majerus. In de Waalse Pijl wist Van der Breggen haar vierde zege op rij te pakken. Ze droeg deze zege op aan haar mechanieker die twee dagen eerder een hartaanval kreeg en vlak voor de start uit een kunstmatige coma ontwaakte. Vier dagen later wist ze ook haar titel in Luik-Bastenaken-Luik te prolongeren. Na een maand rust zette ze haar zegereeks voort door de Spaans-Baskische Emakumeen Saria op haar naam te schrijven. In de hieropvolgende etappekoers Emakumeen Bira wist ze de puntentrui te winnen. Op 17 juli 2018 werd Anna van der Breggen tweede in La Course by Le Tour de France; in de finale in Le Grand Bornand werd ze, na vijftien kilometer lang als enige op kop gereden te hebben, enkele meters voor de eindstreep achterhaald door Annemiek van Vleuten. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.