Vandaag is het vijftig jaar geleden dat op de Nederlandse televisie de eerste aflevering van “De Fabeltjeskrant” was te zien…

De Fabeltjeskrant was een dagelijks terugkerende korte uitzending juist voor kinderbedtijd over de dagelijkse gebeurtenissen in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Het nieuws werd voorgelezen door Meneer de Uil. De serie werd al vlug ook uitgezonden in Vlaanderen. De rechten op het programma werden verkocht aan meer dan veertig landen over de gehele wereld. In Frankrijk werd zelfs een eigen serie van 39 afleveringen gemaakt.
In 2005 werd het programma in Nederland verkozen tot beste kinderprogramma van de 20e eeuw, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandse kindertelevisie. Er werden ook een aantal singles uitgebracht die met het programma te maken hadden. De grootste hit was ongetwijfeld “Hup daar is Willem met de waterpomptang”. In 2007 werd er een musical geschreven op basis van de serie en hierin kwam een nieuw personage voor: Fatima de Poes, een Perzische moslima met een hoofddoekje. Sign of the times…
Aan het einde van elke aflevering wenste Meneer de Uil de ‘kijkbuiskinderen’ een goede nachtrust toe. Hij deed dit door middel van een omgekeerde knipoog – oftewel een open knipoog, waarbij de ogen gesloten zijn – met zijn rechteroog (voor de kijkers links). Af en toe kwam er in de jaren zeventig een aflevering voorbij waarin hij juist een omgekeerde knipoog gaf met zijn linkeroog (voor de kijkers rechts). Ofschoon de samenstellers dit als een bewuste gimmick hadden gepresenteerd, was het toch wel iets wat diverse kinderen opviel en waarover ook brieven werden geschreven. In de nieuwere afleveringen in de jaren tachtig en bij de latere herhalingen van oudere afleveringen kwam deze gimmick niet meer voor. Het begin- en eindfilmpje was een zogenaamde ‘stop-motion’ of animatiefilm, gemaakt door de Hongaarse cineast Ben Csánky.
En nu: oogjes dicht en snaveltjes toe! (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.