In « Capriccio » bewijst Richard Strauss zijn buitengewone beheersing van het theatergenre en zijn bijzondere gave inzake orkestratie. Terecht noemde bij de opera « een stuk verfijnde cultuur voor kenners ».

Er is betrekkelijk weinig actie in dit conversatiestuk. Daarom heeft de regisseur John Cox het geheel verschoven naar een periode, die we enigzins kunnen aanvoelen (na WO I). Hierdoor komt de opera dichter bij ons te staan en worden we geboeid door de conversatie alsof we er zelf bij zijn. Deze ideeën willen we graag aanvaarden en appreciëren. Het bewijst eens te meer dat de wereld van de opera steeds in evolutie en dus nog leefbaar is.
Doch ondanks alles bezorgde de KMS ons een ontgoochelende avond. Zangtechnisch noch orkestraal (John Pritchard) kregen we de typische muzikale sfeer van Strauss aangeboden en daarbij verstonden we niets van de conversatie gezien de slechte dictie. Felicity Lott (foto Kris Kuypers) liet als gravin op zekere ogenblikken horen, dat zij in de toekomst misschien een Strauss-vertolkster kan worden. Eberhard Buchner (Flamand), John Pringle (Olivier) en Sarah Walker (Clairon) waren beneden peil, doch vooral Marius Rintzler (La Roche) was ontgoochelend. Lenus Carlson (graaf) wist ons het meest te boeien.
Wat we terloops willen opmerken is, dat het programma van de KMS de volledige Duitse tekst plus de Nederlandse vertaling geeft van de opera plus enkele aanvullende artikels betreffende het werk. Eindelijk zijn we verlost van de gebruikelijke « bla-bla » ! Eigenlijk was dit facet het enige pluspunt van de avond. Hopelijk is de volgende productie « La passion de Gilles » van Boesmans beter !

Referentie
Palmyre Timmermans, « Capriccio » : ontgoochelende avond, De Rode Vaan nr.39 van 1983

Aanbevolen integrale opnamen
— DGG : dirigent Karl Böhm, Gundula Jonawits (gravin), Peter Schreier (Flamand), Hermann Prey (Olivier), Dieter Fischer Diskau (graaf), Karl Ridderbusch (La Roche) en Tatiana Troyanos (Clairon);
— HMV : dirigent Wolfgang Sawallisch, Elisabeth Schwarzkopf (gravin), Nicolai Gedda (Flamand), Dieter Fischer Diskau (Olivier), Eberhard Wachter (graaf), Hans Hotter (La Roche) en Christa Ludwig (Clairon).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.