Het is vandaag al 45 jaar geleden dat de dichter Wystan Hugh Auden is gestorven.

Hij groeide op in Birmingham en studeerde in Oxford. Daarna woonde hij een jaar in Berlijn, waar hij in de tijd van de Weimarrepubliek meer ruimte vond voor het tonen van zijn homoseksualiteit. In 1935 trouwde Auden onverwacht met Erika Mann, de dochter van de Duitse schrijver Thomas Mann. Dit huwelijk was bedoeld om Erika van een Engels paspoort te voorzien. Het echtpaar woonde niet samen, maar bleef wel levenslang bevriend en ze zijn nooit gescheiden. In die tijd vormde Auden samen met Cecil Day-Lewis, Stephen Spender en Louis MacNeice het communistische viertal “Macspaunday”. Auden schreef zijn politiek engagement o.a. neer in het gedicht “September 1, 1939” over “het kolossale insect uit Linz dat tot een psychopatische god is uitgegroeid” (*). In dat gedicht komt ook het beeld van de “stompzinnige pendelaars” die het bordeel verlaten (symbool van het ontvluchten van de werkelijkheid) en berouwvol “hun ochtendgelofte herhalen: ik zal oprecht zijn tegenover mijn vrouw, ik zal mij meer concentreren op mijn werk.” En het eindigt met het bekende citaat dat Kennedy zo graag in de mond nam: “We have to love each other or die”. In 1939 emigreerde Auden samen met zijn vriend Christopher Isherwood naar de Verenigde Staten. In 1945 werd hij Amerikaans staatsburger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verschoof Audens belangstelling van het marxisme naar het christendom, de godsdienst waarin hij was opgevoed. Van 1956 tot 1961 was Auden professor in de poëzie in Oxford. In de laatste jaren van zijn leven woonde hij een deel van het jaar in Wenen. Daar stierf hij en hij is er ook begraven.
In de film “Four Weddings and a Funeral” uit 1994 wordt bij de in het verhaal voorkomende begrafenis Audens gedicht “Funeral Blues” (Stop all the clocks…) geciteerd en meteen kende de verkoop van zijn gedichten ongekende hoogten.

Ronny De Schepper

(*) In 1934 schreef Robert Graves “I, Claudius”, waarbij hij ook eigenlijk naar Hitler wilde verwijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.