Op 27 september 1993 was in de Gentse opera een concertante versie van Rossini’s “Otello” te beluisteren. De muzikale leiding was in handen van Jos Van Immerseel (foto), maar die kon op heel wat kritiek rekenen.

Zelf kon ik niet echt een oordeel vellen, omdat ik niet als pers uitgenodigd was en als betalende toeschouwer slechts op het derde zijbalkon terechtkon, waar “Italiaanse” toestanden heersten (kletsen, snoepen, vrijen). Toch was ik het b.v. helemaal niet eens met de kritiek op de strijkers en zelfs de solo op de natuurhoorn die er traditiegetrouw niet helemaal puntgaaf uitkwam, was toch muzikaal doorvoeld.
Enkele tijd later, met name op de persvoorstelling van “Die Hochzeit des Camacho” van Mendelssohn, schreef Van Immerseel de fouten volledig op rekening van de slechte akoestiek van de zaal. Hij verwees daarbij naar de uitvoering in Metz die zeer veel succes had geoogst. Bovendien had naar zijn zeggen ook intendant Marc Clémeur himself zijn uiterste best gedaan om negatieve commentaren te verspreiden. “Drie jaar geleden zocht hij nog naar samenwerkingsvormen,” zei Jos, “schijnbaar omdat hij toen een ‘jong, beloftevol en opkomend orkest’ wilde steunen, maar nu betekenen we blijkbaar concurrentie voor hem.”
Als hij het heeft over het feit dat er zo weinig mensen zijn die echt goed natuurhoorn of fagotten of trompetten uit die tijd kunnen spelen, zodat wanneer er iemand ziek of bezet is, men het al snel met iemand van mindere kwaliteit moet doen, dan is dat m.i. ook een echo op de kritieken. “Toch,” aldus Jos, “zal het binnen tien jaar even ongewoon zijn muziek uit de 19de eeuw met moderne instrumenten te brengen, zoals dat nu bij barokmuziek reeds het geval is.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.