Als Vlaams-nationalist is het mij natuurlijk een doorn in het oog, maar ik kan er ook niet omheen: de laatste tijd is het àl Rode Duivels, Red Panthers, Yellow Tigers of andere Belgian Lions dat de klok slaat. Het is blijkbaar een onafwendbaar fenomeen: een beetje nationale ploeg heeft een stevige bijnaam. Alleen onze nationale wielerhelden moesten het op het WK in Firenze tot nu toe doen zonder. Volgens mijn krant (Het Nieuwsblad) probeerde op Radio 1 Jan Hautekiet daar verandering in te brengen. Ikzelf hoorde het eerder van Renaat Schotte en José De Cauwer: een oproep om een naam te vinden voor de Belgische wielrenners.

José De Cauwer ging de chauvinistische toer op en liet zich als Waaslander door de Waaslandwolf inspireren. Hij stelde dus voor The Blue Wolves. Afgezien van het feit dat buiten het Waasland niemand wat heeft met die wolf, zag José even over het hoofd dat dit niet zo goed bekte in het Engels. En men wilde toch een naam die internationaal ingang kon vinden, of niet soms?
Interessanter was zijn verhaal over het ontstaan van de legendarische blauwe truien van de renners. (Even in herinnering brengen trouwens dat het José als bondscoach was die de “retro-truien” opnieuw invoerde nadat men ten tijde van Eddy Merckx als bondscoach vestimentair vreselijk het slechte pad op was gegaan.) Volgens hem ging dit terug op de Ronde van Frankrijk 1948. De Belgen reden tot dan toe in het zwart met een gele en rode band en de zon schroeide toen zozeer hun ruggen dat die banden bij wijze van spreken op hun lichaam te zien waren. Briek Schotte (familie van Renaat?) die toen tweede werd na Gino Bartali zou zelfs beweerd hebben dat hij onder meer door die zwarte trui een Tourzege aan zich zag voorbijgaan. Dan zou dat weliswaar betekenen dat het verschil tussen het groen van Bartali en het zwart van Schotte bijna 27 minuten zou hebben bedragen, maar kom, laten we het maar een boutade noemen.
Maar goed, daarmee is nog altijd niets gezegd waarom het dan nadien hemelsblauw moest worden. Wel een belangrijke constructeur uit die tijd was Alcyon (o.a. Briek Schotte reed voor dat merk). “Un alcyon” is een ijsvogel en die tekent zich natuurlijk het beste af tegen een azuurblauwe lucht en daarom droegen renners van het merk Alcyon azuurblauwe truien. Of er handje contantje ook met geld over de brug werd gekomen, weet ik niet maar sindsdien rijdt de Belgische ploeg dus in het blauw.
Terug naar Jan Hautekiet. Of ook hij de oproep van Renaat en José had gehoord weet ik niet, maaar hij riep alleszins zijn luisteraars op om een gepaste naam te zoeken. En zo passeerden suggesties als de Red Bloodcells, de Belgian Wheelies, de Yellow Wasps, de Doortrappers en (nog minder beleefd) de Rode Slakken de revue. Allemaal namen die de shortlist gelukkig niet haalden. Finaal werd gekozen uit de Blue Wings, de Blue Tornados en de Blue Birds. Dat laatste is het ook geworden, alhoewel ikzelf mijn grootste twijfels heb over deze naam. Er is natuurlijk de (niet overdreven grote) hit van The Beach Boys “Bluebirds over the mountains”, maar de tijd dat de Belgen het nog eens goed deden over de bergen ligt alweer enkele jaren achter ons (Van den Broecke, Van Endert, De Gendt) en het ziet er niet naar uit dat deze tijden rap gaan weerkeren. Belgen en bergen, het is maar één letter verschil, maar in de realiteit ligt er heel wat bloed, zweet en tranen tussen deze twee woorden.
Daarnaast heb ik ook nog een persoonlijke oprisping bij deze naam. In de jaren zeventig heb ik zowaar eens een rock-opera geschreven, die “De Kat” zou gaan heten en die in samenwerking met de jazzrock-groep The Bluebirds zou worden gecreëerd. In een lokaal weekblad liet ik dan ook al een artikel verschijnen onder de titel “The Bluebirds: jazzy vogels voor De Kat”. Een leuke woordspeling, al zeg ik het zelf, maar helaas bleek het ook nomen est omen te zijn: de rock-opera is er uiteindelijk nooit gekomen, het was inderdaad een vogel voor de kat… En daarom vrees ik dat men dit ook bij de Belgische renners wel eens uit de kast zal halen als de vlieger weer eens niet opgaat…

Ronny De Schepper

P.S. Vijf jaar later stel ik vast dat de naam inderdaad geen gemeengoed is geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.