Vandaag is het ook alweer vijftien jaar geleden dat Robert Palmer totaal onverwacht is overleden.

Robert Palmer was zanger bij de Mandrakes, Alan Bown’s Band, Dada en Vinegar Joe voor hij in het begin van de jaren zeventig aan een solocarrière begon. Via de elpees « Sneakin’ Sally Through The Alley », « Pressure Drop » en « Some People Can Do What They Like » bouwde Palmer een trouwe schare bewonderaars op, maar het grote succes bleef voorlopig uit. Pas met de elpee « Double Fun » en de single « Best Of Both Worlds » stootte Robert Palmer naar de grote massa door.
Intussen leverde de elpee « Secrets » ook de hit « Bad Case Of Loving You » op. Een heel grote meneer werd Robert Palmer met de elpee « Clues » en vooral de singles « John & Mary » en « Looking For Clues ». Met z’n optredens vorig jaar in Torhout en Werchter won Palmer het Belgische publiek definitief voor zich.
Zelf zat ik echter door omstandigheden op zo’n uithoek van het festivalterrein dat het wel leek dat er heel in de verte een transistorradiootje aan ’t spelen was. Een live-elpee van de man zou dus in dank worden afgenomen. Helaas was Robert helemaal niet tevreden over de kwaliteit van de live-opnamen en hij gooide er dan ook zoveel uit dat er niet veel meer overbleef dan een maxi-single.
Tegelijk had hij echter ook reeds een echte single uitgebracht (« Some guys have all the luck ») en had hij nog wat opnames achter de hand voor een elpee die oorspronkelijk zo rond deze tijd zou verschijnen. Dat alles werd dan maar samengeklutst tot de elpee « Maybe it’s live ».
Op de A-kant staan vijf livenummers of een bloemlezing uit het voorlopige repertoire van Robert Palmer : « Sneakin’ Sally Through The Alley », « What’s It Take », « Best Of Both Worlds », « Every Kinda People » en « Bad Case Of Loving You ». Deze vijf nummers werden opgenomen in het Londense Dominion Theatre.
Deze kant is uiteraard één om van te snoepen. Anders ligt het met de « studiokant ». « Some guys » kreeg heel wat kritiek te verduren, maar dit is nog veruit het beste nummer. « Style kills » neigt zowaar naar hard-rock en « Si chatouilleux » is in de Tom Tom-traditie Frans gesproken (niet gezongen) tegen een haast kakafonische achtergrond. « Maybe it’s you » heeft een catchy refrein, maar in zijn geheel voldoet het ook niet helemaal. « What do you care » tenslotte is weer live. Een 6,5.
MOON MARTIN
Robert Palmer is ook de producer van de vierde solo-elpee van Moon Martin, de componist van « Bad case of loving you ». Vóór z’n solo-elpees had deze in Los Angeles wonende Texaan reeds twee albums met The Disciples afgeleverd, maar noch deze, noch z’n eigen elpees (« Shots from a cold nightmare », 1978; « Escape from domination », 1979; « Street fever », 1980) waren echt succesvol. Z’n platenfirma (Capitole) doet nu alle moeite van de wereld opdat het met « Mystery ticket » eindelijk zou lukken.
Nou, dat zit er niet helemaal in, al is het (weer) geen slechte elpee. « Paid the price » b.v. (geschreven in 1977 reeds) is een uitstekend nummer in de treurige vroege sixties-stijl en « She’s in love with my car » is prima rockabilly. Ook de eerste single « X-Ray Vision » heeft een pittige gitaarsolo, maar vooral de intro draagt toch zwaar de erfenis mee van de Palmer-productie (vgl. met « Some guys »). « Firing line » is zelfs een carbon van « Bad case of loving you ». Verder verdienen ook nog « Witness » een vermelding (er is heel wat te doen rond het feit dat dit het eerste nummer van Moon is dat niet over het liefdesspel gaat maar over repressie e.d., maar dat zou eigenlijk toch geen opmerkelijke zaak mogen zijn, de muziek maakt het nummer echter dan toch weer vermeldenswaard) en de tweede single « Aces with you » die echter door Andrew Gold is geproduceerd. Een 7,5.

Referentie
Ronny De Schepper, Robert Palmer & Moon Martin, De Rode Vaan nr.24 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.