Vandaag is het ook al tien jaar geleden dat de Amerikaanse acteur Paul Newman is overleden.


Door het vroegtijdige overlijden van James Dean, kreeg Paul Newman de kans om de rol van Ben Quick in “The long hot summer” (Martin Ritt) over te nemen. In “Somebody up there likes me” van Robert Wise (1956) had Paul Newman reeds voor James Dean moeten invallen als bokser Rocky Graziano. Volgens sommige bronnen ontmoette hij tijdens het draaien van “The long hot summer” voor het eerst zijn tegenspeelster Joanne Woodward (zie foto), die zijn tweede – en deze keer levenslange – echtgenote zou worden. Maar Newman kwam toen pas uit Lee Strasbergs “Actor’s Studio”, waar hij het fameuze “method acting” onder de knie had gekregen o.a. dankzij de lessen van genoemde Martin Ritt en sommigen beweren dat hij dààr al zijn vrouw Joanne Woodward heeft leren kennen. Samen zijn ze later o.m. in 1961 te zien samen met Sidney Poitier in de jazzfilm “Paris Blues” van (alweer) Martin Ritt. Als zij in Parijs met de meiden gaan scharrelen, dan moet de blanke Newman het immers volgens de Hollywoodiaanse racistische preutsheid met de even blanke Joanne Woodward doen en de zwarte Poitier met de zwarte Diahann Carroll. Ook in het werkelijke leven waren het trouwens twee koppels.
Hoe dan ook, Newman krijgt door “The long hot summer” een rebellen-imago dat hem niet echt op het lijf geschreven is. Als men de film nu trouwens terugziet, is Ben Quick helemaal geen rebel, maar een fascistoïde zak, iemand zoals The Fonz – rol vertolkt door Henry Winkler – in “Happy days” kortom. In 1958 scoort Newman met een gelijkaardige rol in “Cat on a hot tin roof” (naast Liz Taylor), al had schrijver Tennessee Williams een grondige hekel aan deze film.
Paul Newman, die nog tot meest sexy man is uitgeroepen, toen hij de zeventig al was gepasseerd, zal pas echt tot zijn recht komen in de jaren zeventig, wanneer hij wordt gekoppeld aan Robert Redford in “Butch Cassidy and the Sundance Kid” (*) en “The Sting”. Regisseur George Roy Hill kreeg het scenario voor “The Sting” per ongeluk in handen, maar was gelijk verkocht. Hill liet ook Paul Newman het scenario lezen en de acteur vond het een goed verhaal maar zag weinig in de rol van Gondorf. Het was oorspronkelijk ook een kleine rol en voor een veel oudere man dan Newman. De acteur was ook niet zo gesteld op rollen in komische films. Newman had echter succesvol samengewerkt met Hill en Robert Redford in “Butch Cassidy and the Sundance Kid” en zag het project als de langverwachte tweede samenwerking van het trio. Na zijn toezegging om mee te doen werd het personage van Gondorff aanzienlijk uitgebreid.
Newman speelde ook vaak in films over stockcar racing of over formule één, omdat hij ook “in real life” graag achter het stuur van een racewagen placht te kruipen. In 1979 werd hij zelfs tweede in de 24 uur van Le Mans en in 1995 won hij op zeventigjarige leeftijd zelfs nog de 24 uur van Daytona.
Newman speelde ook nog in andere sportfilms. Zelfs over wielrennen. Dankzij Raymond Batsford kwam ik b.v. in het bezit van bijgevoegde foto van het filmechtpaar Joanne Woodward en Paul Newman in de film “A new kind of love” uit 1963. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze foto kadert in een verhaal over een would-be callgirl en een “investigative journalist”, maar dat zoek ik ooit nog wel eens uit.. Hij werd dan ook voor de rol van Ben-Hur gevraagd, maar hij weigerde omdat hij vond dat zijn benen “te lelijk waren om een tuniek te kunnen dragen”.
Samen met Tom Cruise zet Paul Newman ook zijn schouders onder de biljartfilm “The color of money” van Martin Scorsese. Cruise wordt vaak met de jonge Newman vergeleken en wees maar gerust dat dit een compliment van jewelste is!
In 1969 stichtte Newman samen met Sidney Poitier, Harry Belafonte, Dustin Hoffman, Steve McQueen en Barbra Streisand (de zogenaamde “progressieven” van Hollywood) de productiemaatschappij First Artist had opgericht om tegen de traditionele Hollywoodstudio’s in te gaan.
Raymond Thielens reageerde hier op 26 september 2012 met:The Verdict, een prent waarin hij een aan lager wal geraakte advocaat speelde, naast vamp Charlotte Rampling en James Mason, vond ik een ondergewaardeerd (in onze contreien) meesterwerk van Sidney Lumet. Hij heeft ook nog zijn vrouw geregisseerd in Rachel, Rachel, met veel verdienste, gezien de veelvuldige nominaties en awards.”

Paul Newman mocht – volgens Humo – “op zijn oude dag voor de komische noot zorgen” in “Message in a bottle” van Luis Mandoki uit 1999. Die “komische noot” heb ik niet gezien, maar wel een sterke vertolking als vader van Kevin Costner.

Ronny De Schepper

(*) Susan Sarandon zegt altijd dat ze het jammer vindt dat Paul Newman en Robert Redford elkaar niet kussen bij het slot van “Butch Cassidy and the Sundance Kid” dat gelijkaardig is als dat van “Thelma and Louise”, waarbij zijzelf Geena Davis een zoen geeft, vooraleer samen te sterven.

Een gedachte over “Paul Newman (1925-2008)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.