Het is vandaag vijf jaar geleden dat de Zweedse wielrenner Patrick Serra is overleden. Volgens Zweedse bronnen is hij bezweken aan de gevolgen van een val bij het klimmen in bergen ten zuiden van Stockholm. Hij lag zes maanden op “intensive care” vooraleer hij uiteindelijk toch aan de gevolgen van zijn val bezweken is.

Patrick Serra werd geboren in het Zuid-Franse Avignon, maar ik heb geen idee waarom dit zo was. Hij moet alleszins uit Zweedse ouders geboren zijn, want hij had reeds van bij zijn geboorte de Zweedse nationaliteit.
Ook zijn debuut als wielrenner situeert zich in Zweden. In 1983 werd hij immers tweede in het nationale kampioenschap bij de amateurs na de nog onbekendere Göran Barkfors.
In 1985 liet hij zich, na een “bevredigend” optreden in de Vredeskoers (62ste in de eindstand), vooral opmerken in Italië met twee ritzeges in de prestigieuze Giro della Valle d’Aosta, die werd gewonnen door zijn landgenoot Stefan Brykt vóór een andere Zweed, Kjell Nilsson. Brykt kreeg een contract aangeboden bij Sammontana-Bianchi, terwijl Nilsson en Serra een tweejarig contract bij Ariostea onder de neus geschoven kregen. Merkwaardig: geen enkele van de drie renners is erin geslaagd bij de profs ook maar een deuk in een pakje boter te rijden.
Serra werd dan maar weer liefhebber in eigen land en werd in 1992 opnieuw tweede in het nationale kampioenschap, deze keer achter ene Niklas Kindaker. Hij werd dat jaar ook tweede in het Scandinavische kampioenschap dat in Finland werd betwist. Het werd daar een volledig Zweeds podium met Per Möberg op het hoogste schavotje en Michel Lafis op de derde plaats. Dat jaar won Serra ook twee ritten in de Ronde van Mallorca.
Hij zou nog tenminste tot 1994 actief blijven en nog drie “loppets” in eigen land op zijn naam schrijven. Ik geloof ook dat hij gehuwd was met de Zweedse wielrenster Marie Höljer, maar helemaal zeker ben ik daar niet van.

(Met dank aan Stephen Flockhart en de Wielersite)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.