« ’t Is weer voorbij die mooie zomer… » Ja, ’t is waar, ’t is een levensgroot cliché. Maar geef toe, het wàs een mooie zomer dit jaar. Die enkele regenachtige augustusdagen mogen zeker geen invloed hebben op het totaalbeeld. En zo zouden we ook de appreciatie van deze rubriek kunnen onder woorden brengen, vinden we. Waren het niet elke week hoogvliegers, dan is de globale indruk toch positief. Met andere woorden : de kat komt weer en Jantje Draad ook, volgend jaar als de zon weer in het zeniet staat.

Maar nu moet hij weer naar school en daarom kreeg hij als ultieme opdracht een lerares op te bellen. Wat zeiden onze Engelse confraters The Everly Brothers immers ook alweer ? « Johnny kissed the teacher, he tickled her to reach her. He’s a teacher’s pet now, all he wants he can get now … » En op wie liet hij z’n oog vallen ? Op de dichteres Patricia Lasoen uit Brugge, die speciaal voor hem haar middagmaal liet koud worden…

— Bezuinigingen, Patricia, dat is in het onderwijs helaas geen zeldzaamheid. Al iets van aan den lijve ondervonden ?
Patricia Lasoen
: Ik ben nu net dit jaar overgestapt van het rijksonderwijs naar het stadsonderwijs (om persoonlijke redenen), maar in het rijksonderwijs ondervond ik dat alles enorm duur geworden was. Een klein uitstapje, een schoolreisje of zo, daarvoor werd, met veel moeite dan nog, slechts voor een gedeelte tussengekomen door de vriendenkring van de school. In feite zijn die reizen onbetaalbaar geworden. Als het in het rijksonderwijs al tamelijk duur is, zal het volgens mij in het vrij onderwijs helemaal niet meer te doen zijn. Ik begrijp niet hoe de mensen daar hun kinderen nog willen naartoe sturen. Ik heb zelf drie zoontjes die rijksonderwijs volgen en voortdurend dien ik een en ander te betalen.
— Zo’n tien jaar geleden kwamen de jongeren vaak met dure bromfietsen e.d. naar school, een symbolische uiting van het vele zakgeld waarover ze beschikten a.h.w. Is dit nu nog altijd het geval ?
P.L.
: Ik merk inderdaad dat de leerlingen nu waarschijnlijk met financiële moeilijkheden hebben te kampen. Zelf ondervind ik dat mijn leerlingen niet eens een behoorlijke boekentas kunnen betalen en vaak met oude versleten fietsen rijden. Met bromfietsen wordt er haast niet meer gereden. Er zijn misschien twee leerlingen per klas, die zich iets meer dan een fietsje kunnen permitteren. Je ziet het ook aan de kleren die ze dragen. Volgens mij zien ze er heel wat minder goed gekleed uit dan vroeger, hoewel kleren eigenlijk niet zoveel duurder zijn geworden. In allerlei grootwarenhuizen kan je voor betrekkelijk weinig geld toch behoorlijke kleren kopen, maar zelfs daarop wordt volgens mij bespaard. In het stadsonderwijs is het wat dat betreft nog erger want daar wordt geen enkel boek of zo aan de leerlingen terugbetaald, dus die moeten alles zelf kopen en dat komt ongelooflijk duur uit. Ik heb al dikwijls voorgesteld aan Fernand Peuteman die hier schepen is om toch een soort van bibliotheek op te richten waarin laten we zeggen twintig spraakkunsten voorhanden zijn en een paar woordenboeken en dan per vak nog een en ander dat ze kunnen gebruiken. Volgens mij moeten de mensen veel te veel betalen, vooral als je ziet hoe er op andere vlakken helemaal niet bespaard wordt, op militair gebied en zo.
— Heeft één en ander ook een weerslag op de sfeer in de klas ?
P.L.
: Ik weet niet of dit een directe weerslag daarvan is, maar ik heb de laatste jaren ondervonden dat tucht meer nodig is en ook door de leerlingen zelf wordt gevraagd, dat is heel vreemd. Ik ben een paar jaren uit het onderwijs weggeweest en als iemand van de generatie van ’68 (democratisering, inspraak, zo weinig mogelijk tucht, een soort van vriendschappelijke verhouding en zo) keek ik raar op toen ik terug in het onderwijs kwam en ondervond dat bijna alle leraars weer naar de tucht hadden gegrepen. Ik stond daar oorspronkelijk huiverig tegenover, maar vooral in het beroepsonderwijs waar ik ook les gaf, kreeg ik met moeilijkheden te kampen. Leerlingen die helemaal doorsloegen, die twee tot drie keer per jaar in aanraking kwamen met de politie, naar Mol of Ruiselede werden gestuurd. Als die natuurlijk de klas beginnen op te stoken dan ben wel verplicht meer gezag en beleefdheid te eisen. Ik weet niet of dit in direct verband staat met de economische depressie, maar het zou me niet verwonderen. De leerlingen zijn ongemotiveerd, bang ook… Als er een straalvliegtuig over de klas vliegt — en dat is echt waar ! — dan krimpen ze in elkaar en kijken elkaar aan met een gezicht van « nu wordt het oorlog ». In de periode van de anti-atoommars zijn er maar een paar leerlingen met me meegeweest, de anderen mochten niet van thuis alhoewel ze nochtans tegenstanders van atoomwapens waren. Er wordt blijkbaar weer veel meer van bovenaf beslist voor de leerlingen. Ik vind dat er een meer autoritaire houding is, zowel van ouders als van leraars.
— Wat is je motivatie om anno 1982 voor een klas te willen staan ?
P.L.
: Soms vraag ik het me zelf af… Want nu en dan is het toch wel heel hard. Het is een onderschat beroep wat de inspanning betreft. Als je vijf, zes uur voor een klas staat, dan ben je echt bekaf. Maar het geeft me telkens weer voldoening als ik ondervind dat je betrekkelijk jonge mensen die toch al een eigen mening hebben gevormd niet alleen op literair, maar vooral op sociologisch en politiek gebied kan bewust maken van de toestand rondom ons. Je ziet dat verschil werkelijk op het einde van een jaar. Zelfs leerlingen die een totaal ander standpunt innemen dan ik laat ik aan het woord met dan eventueel een discussie achteraf. Zo heb ik altijd wel een stuk of twee echt fascistische leerlingen in elke klas, dat is niet overdreven, die willen een Nieuwe Orde en dwepen met een Hitlerfiguur e.d., maar ik deins er niet voor terug om daar een weliswaar geleide discussie aan vast te knopen. Met als gevolg dat die leerlingen nadien toch een gematigder standpunt innemen.

Referentie
Jan Draad, Patricia Lasoen aan het lijntje, De Rode Vaan nr.36 van 1982

Een gedachte over “Patricia Lasoen wordt zeventig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.