De eerste editie van het Nederlands kampioenschap wielrennen vond reeds plaats op 23 september 1888 in Groningen. De overwinning ging naar Herman van Raden. Hij versloeg zowaar een baron: T.Van Pallandt. Maar Wim Zonneveld op sportgeschiedenis.nl gaat daar niet mee akkoord…

Emile ‘Pim’ Kiderlen, 17 jaar uit Delfshaven, en Herman Willem van Raden, net 19, zijn de twee winnaars van de wielerwedstrijden in Den Haag op 6 april 1885, georganiseerd door vereniging De Ooievaar en de eerste in Nederland onder auspiciën van de A.N.W.B. Ze zijn groots opgezet, maar worden voortijdig gestaakt wegens overvloedige regenval. Pim heeft dan de race over 1750 m. voor bicycles (‘hoge bi’) gewonnen en Herman die over 1 km. voor tricycles, voor Kiderlen.

Bij Van Raden thuis is het fietsen wat de klok slaat. Ook Hermans broer M.F. (Marinus?) rijdt rond bij De Ooievaar en zijn zus J. (Johanna?) wordt in het voorjaar van 1885 het eerste vrouwelijke lid van de A.N.W.B. Er wordt op 17 mei in Haarlem, na afloop van een tocht waaraan de Van Radens gedrieën deelnemen, een toast uitgebracht ‘op het welzijn der dame, die de moed had te breken met vooroordeel en valse schaamte, door zich openlijk aan onze sport te wijden’.

Vanaf de zomer 1885 tot zomer 1886 verblijft Herman in Coventry, vermoedelijk om handelscontacten te leggen of te verstevigen. Maar niet alleen dat. Het A.N.W.B.-blad De Kampioen (*) citeert in oktober uit The Coventry Gazette dat “Mijhneer H.W. Van Raden” uit “The Hague, Netherlands, spending his vacation in Coventry, started from Broadgate, Coventry, at midnight Tuesday September 22 1885, to ride to London and back. A telegram was received handed in at east Finchley Post Office: distance 182 miles, stoppages 3½ hours, actual riding time 18 h. 47 m.”

Terug in Nederland hervat Herman, profiterend van zijn contacten, zijn activiteiten als handelaar in Engelse rijwielen. Naast het zakendoen, waarvoor hij verhuist naar Rotterdam, blijft Herman ook ‘wielrijder’, net als zijn zus trouwens. Op 8 september 1888 heeft Scheveningen de primeur van de eerste baanwedstrijd met inbreng van ‘de schoone sekse’. De ‘great attraction’ van de dag is een ‘Wedstrijd voor tweepersoons driewielers (dame en heer)’ over 800 meter, met 4 deelnemende paren die ‘zich goed geoefend bleken te hebben’. Winnaars ‘mej. v. Raden en de heer Kerkhoven’.

En op 23 september wint Herman dus de wegwedstrijd Groningen-Muntendam v.v. over 50 km., voor Van Pallandt, een mooi succes dat ten onrechte, door een slordigheid in Hogenkamps Halve Eeuw Wielersport van 1916, vaak doorgaat voor het eerste nationale wegkampioenschap.

Als het slecht begint te gaan met de zaken, huwt Herman met de Engelse Edith Hanson en het stel vestigt zich in 1898 in Coventry, waar de productie van rijwielen zich heeft ontwikkeld tot een gloednieuwe automobielindustrie. Vanaf de regionale census van 1911 zijn er geen gegevens meer te vinden over Herman van Raden en zijn echtgenote, dus over zijn latere leven en dood kan ook Wim Zonneveld ons niks meer vertellen, maar op sportgeschiedenis.nl kan je alvast nog veel meer vernemen over het leven van Herman van Raden en zijn familie.

(*) Omdat er geen foto bestaat van Herman van Raden moet u het maar met een print van dit blad doen. Ook van baron van Pallandt bestaan volgens mij geen foto’s. Men vindt er op het internet wel veel terug van een “andere” baron van Pallandt, beroemd voor zijn inzet voor het scoutisme in Nederland. Mogelijk is hij de vader van deze fietsende baron. (RDS)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.