De Amerikaanse Toni Basil is vooral bekend als danseres, choreografe en maker van videoclips. Toch heeft ze heel even zelf een muzikale carrière gehad. In 1982 had ze een grote hit met “Mickey”.

De song was eigenlijk een cover van “Kitty”, a 1979 release by the UK band Racey, written by British songwriters Nicky Chinn and Mike Chapman. The original song did not include the famous ‘Oh Mickey, you’re so fine’ chant, which Basil added. “Mickey” was actually recorded in 1980 and the video was conceived, directed and choreographed by Basil herself nearly a year before the inception of MTV in 1981. Issued on Chrysalis Records in September 1982, the song knocked Lionel Richie from No. 1 on the Billboard Hot 100 in December, with sales of over 2 million copies in the United States alone. In 2009, VH1 ranked “Mickey” Number 6 on its list of the 100 Greatest One Hit Wonders of the ’80s. The music video for “Mickey” was one of the most popular early MTV videos. In the video, Basil wore her head cheerleader uniform from Las Vegas High School from which she graduated (zie foto). Natuurlijk mocht ze nu een album opnemen. Dat werd dan Word of Mouth dat ik destijds kort in De Rode Vaan heb besproken. Het merkwaardige was dat ik toen blijkbaar “Mickey” nog niet eens kende, want ik schreef: “In dezelfde categorie als Kimmy (Wilde, RDS) zit Toni Basil, een goed ogende jonge dame die ons verder totaal onbekend is. Dezelfde categorie zeggen we, want ook hier heeft pseudo-blonde Debbie (Harry van Blondie) alweer school gemaakt en ook de teenybopperpop waarvoor de heren Chinn en Chapman tekenen komt hier om het hoekje gluren. Hetzelfde, maar toch anders of wat had u gedacht ? Toni klinkt heel wat steviger, voller, harder dan frele Kim en dat maakt dat ook de elpee in zijn geheel genomen steviger, voller, harder en noem maar op, klinkt. Niet zoveel uitschieters, dat is waar, maar de eerste single die eruit werd getrokken (« Nobody ») mag voor ons part wat meer op de radio te beluisteren zijn !” Op de elpee stonden ook three songs by Devo, with the group providing the backing track. Devo member Gerald Casale and Basil were in a relationship at the time. De elpee maakte niet veel brokken, al volgde er nog een tweede, gewoon “Toni Basil” geheten (1983), die nog meer de mist inging en toen was het sprookje uit. Toni had overigens meer dan de handen vol met haar dans- en video-carrière en af en toe is ze ook wel eens in een klein filmrolletje te zien (samen met Karen Black is ze b.v. een hoertje in New Orleans, dat Dennis Hopper en Peter Fonda voor de laatste keer van de grond doet gaan in “Easy rider”), maar wie meer wil weten over dat aspect van Toni, die verwijs ik naar Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.