De Amerikaanse rockzangeres Joan Jett werd geboren in Philadelphia als Joan Marie Larkin, maar verhuisde op jonge leeftijd met haar familie naar Hollywood, Californië. Ze begon haar muzikale carrière als gitarist van de vrouwelijke punkrock-groep The Runaways.

Op 8 juli 1978 zag ik hen aan het werk op het Woodland-festival in Torhout (de voorloper van Rock Werchter). The Runaways werden er uitgejouwd en met etensresten bekogeld, zodat ze zich backstage heel stupied en agressief begonnen te gedragen. Zo waren ze met name met de kinderwagen van mijn jongste zoon John aan het rotzooien. Gelukkig dat John er niet in lag op dat moment.
The Runaways werden door ouwe rot Kim Fowley gelanceerd, toen de oudste zestien jaar was en de jongste dertien. Toch zouden drie van de vijf leden later uitgroeien tot belangrijke rocksterren. Lita Ford, de oorspronkelijke leidster, zou nog een viertal hardrockplaten uitbrengen, terwijl bassiste Michael Steele (*) als lid van The Bangles zowaar een paar megahits als “Walk like an Egyptian” en “Eternal flame” zal scoren. Maar aangezien het gezicht van The Bangles vooral werd bepaald door zangeres Susanna Hoffs, kunnen we zeggen dat Joan Jett het nog het verst heeft geschopt met “I love rock’n’roll”, een hit in 1981 voor haar eigen groep The Blackhearts.
Joan Jett was ook één van de producers van de film “The Runaways” uit 2010, gedraaid door Floria Sigismond op basis van de autobiografie van het vierde lid, zangeres Cherry Curry, waarmee het dus niet goed is afgelopen door een drugsverslaving. Curry heeft zich daar later wel aan ontworsteld en helpt nu andere verslaafden afkicken. Vandaar dus dat boek (**). Maar tegelijk zorgt dat er dus voor dat de film eenzijdig op Curry en Jett is gericht (in de film gespeeld door resp.Kristen Stewart en Dakota Fanning). Joan Jett komt er dan ook het beste uit, behalve dan misschien in de scène waarin ze op de gitaren van de Canadese groep Rush plast omdat ze als voorprogramma niet mogen soundchecken. Joan Jett’s one regret about this film is that the title card at the ending of the film that reveals the fate of herself, Kim Fowley and Cherie Currie does not also feature that of drummer Sandy West. On the DVD commentary, Jett unofficially dedicates the film to West, who died just before the film went into production.

(*) Zij was er blijkbaar niet bij van in het begin, want voor de film “The Runaways” was het ene Jackie Fox, die (net als Lita Ford trouwens) weigerde to grant the producers their life story rights. Daarom wordt ze in de film Robin genoemd (rol gespeeld door Alia Shawkat). Lita Ford gaf, na een ontmoeting met de actrice die haar rol zou vertolken (Scout Taylor-Compton), uiteindelijk toch haar toestemming om haar echte naam te gebruiken.
(**) Cherie’s sister Marie is played in this movie by Riley Keough, who is the daughter of Lisa Marie Presley and musician Danny Keough.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.