De Schotse acteur David McCallum wordt vandaag 85 jaar oud. Hij werd vooral bekend door zijn rol als Illya Kuryakin, de Russische geheime agent uit de televisieserie The Man from U.N.C.L.E. uit 1964 (foto nr.2). Net zoals zovele kinderen in die tijd bezat ik een “lidkaart” van U.N.C.L.E. (die werden via Humo uitgereikt, meen ik me te herinneren) en aangezien ik toen al sympathie had voor de Sovjetunie, ging mijn voorkeur uit naar Illya Kuryakin, meer dan naar zijn Amerikaanse tegenhanger Napoleon Solo, vertolkt door Robert Vaughn. Ook op dit moment speelt McCallum in een populaire televisieserie, hij is namelijk Dr. Donald “Ducky” Mallard in N.C.I.S., maar nu kijk ik niet meer naar Amerikaanse televisieseries, laat staan dat ik met “lidkaarten” ervan zou rondlopen…

61 David McCallumHet strafste is echter dat ik “par personne interposée” ook iets persoonlijks met David McCallum “heb”. Hij is namelijk de zoon van concertmeester en violist David McCallum Sr. en in 1973 verbleef ik met mijn toenmalig lief (we hadden al besloten dat we zouden trouwen, dus eigenlijk moet ik “mijn verloofde” zeggen) bij een dominee in Hastings, die samenwoonde met de zus van McCallum (foto nr.3). Net zoals David zelf (*) speelde die zus cello.

21 zus mccallum

McCallum bezocht de Royal Academy of Dramatic Art in Engeland en werd assistent-toneelmeester van de Glyndebourne Opera Company in 1951. Van 1957 tot 1967 was hij gehuwd met actrice Jill Ireland. In die tijd woonde hij nog niet in de Verenigde Staten, maar maakte hij nog volop deel uit van “Swingin’ London”. Zo leerde hij b.v. Jimmy Page kennen, die aan hem de idee ontleende om zijn elektrische gitaar met een strijkstok te gaan bespelen.
Met Jill Ireland had hij drie zonen: Paul, Jason en Valentine. Jason, die geadopteerd was, stierf in 1989 op 27-jarige leeftijd na een overdosis drugs, zes maanden voor het overlijden van zijn moeder. McCallum stelde Ireland voor aan Charles Bronson toen zij beide meewerkten aan de film The Great Escape in 1963. In 1967 verliet Ireland hem voor Bronson, met wie zij huwde in 1968. Het paar kreeg twee dochters, Katrina en Zuleika. In 1984 werd bij Ireland borstkanker vastgesteld. Ireland onderging een mastectomie en schreef over haar strijd met kanker in haar boek Life Wish. Zij werd ook woordvoerster van de American Cancer Society. Ze overleed in 1990.
Sedert 1967 is David McCallum getrouwd met Katherine Carpenter. Zij hebben een zoon, Peter, en een dochter, Sophie. David en Katherine McCallum wonen in New York. In 1973 was hij the evil spirit in “Frankenstein: the true story” en in 1991 was hij ook al de “boosaardige” flik die achter de belasting ontduikende tenor Josef Locke aan zit in “Hear my song”.

(*) Bovenstaande foto heb ik op het internet weergevonden, maar de elpee zelf heb ik jammer genoeg nooit gehoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.