Vandaag is het al 45 jaar geleden dat de Chileense zanger Victor Jara in de naweeën van de putsch van Pinochet werd vermoord.

Samen met vele anderen was hij in het voetbalstadion van Santiago de Chili opgesloten. Maar hij werd herkend, want Victor Jara was bekend door televisie-optredens en zo. Jara zong al van in de jaren vijftig tegen de Vietnamoorlog. Maar hij zong bijvoorbeeld ook liefdesliedjes, maar dan over de arme mensen, die naar de fabriek moesten en maar af en toe tijd hadden om te vrijen. Jara zong daarnaast ook liederen waarin hij de lof zong van president Allende en van de vernieuwing die hij had doorgevoerd. Jara was immers lid van de Communistische Partij van Chili en een van de belangrijkste aanhangers van het Volksfront (Unidad Popular). Dat zette kwaad bloed bij de officieren die Jara in het voetbalstadion herkenden. Zij pikten hem uit de menigte en midden op het voetbalveld braken zij zijn vingers en verbrijzelden zijn handen (*). « Speel nu maar gitaar ! » spotten zijn beulen. Volgens de overlevering zou Victor Jara ondanks de hevige pijn zich naar zijn medegevangenen gekeerd hebben en hij begon één van zijn laatste liederen te zingen : een lied tegen de generaals. Toen werd hij dood geschoten. Zijn stoffelijk overschot werd op 16 september gevonden. Zijn lichaam was doorboord met meer dan dertig kogels. Maar enkele dagen later, op de begrafenis van de Chileense dichter Pablo Neruda zong het volk de liederen van Victor Jara… Sinds 2004 kan in Chili weer openlijk over Víctor Jara gesproken worden. Het stadion waarin hij werd vastgezet, is nu naar hem vernoemd. Zijn echtgenote Joan Jara schreef in 1983 een boek over zijn leven: “Victor, an unfinished song” (Nederlands: “Victor Jara, een onvoltooid leven”). Actrice Emma Thompson loopt al jaren met het plan rond om dit boek te verfilmen met Antonio Banderas in de hoofdrol. In 1977 vertaalde de Nederlandse zanger Cornelis Vreeswijk elf songs van Jara, waaronder het mooie ‘Te Recuerdo Amanda’, op het album: ‘Het recht om in vrede te leven’.

Ronny De Schepper

(*) Dit is de Wikipedia-versie. Oorspronkelijk stond hier dat ze zijn handen afhakten. Ik ben daaraan beginnen twijfelen toen ik het boek “Belcanto” las van Ann Patchett. Dit gaat over een gijzelneming in een ongedefinieerde Zuid-Amerikaanse staat, waarbij de begeleider van de zangeres waarop de titel slaat door suikerziekte omkwam. Toen verspreidde de regering het gerucht dat de gijzelnemers zijn handen zouden hebben afgehakt (p.161).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.