De Australische wielrenner Robbie McEwen is de geschiedenis ingegaan als ‘Mister Parijs-Brussel’. Vandaag is het exact tien jaar geleden dat hij zijn vierde opeenvolgende zege pakte, zijn vijfde in totaal.

McEwen werd prof in 1996 bij Rabobank en brak voor het grote publiek door toen hij in 1999 de slotrit van de Ronde van Frankrijk op de Champs Elysées won. In de Tour de France deed hij goede zaken, in 2002 won hij de groene trui en twee etappes. Later dat jaar werd hij tweede bij het wereldkampioenschap in Zolder (na Cipollini). In 2004 won hij opnieuw twee Touretappes en de groene trui. In 2005 won hij drie etappes in de Tour, evenals in 2006 waarin hij ook weer de groene trui mee naar huis nam. Hij nam twaalf keer deel aan de Ronde van Frankrijk en reed ze tien keer uit. In 2007 moest hij opgeven nadat hij meer dan dertig minuten buiten tijd aankwam als gevolg van een val in de eerste rit in lijn.
McEwen is ook succesvol geweest in de Ronde van Italië, waar hij net als in de Tour twaalf etappes heeft gewonnen. Verder won hij etappes in de Ronde van Zwitserland (3), de Tour Down Under (10) en Parijs-Nice (2). Tevens werd hij driemaal Australisch kampioen (1995, 2002 en 2005) en won dus maar liefst vijf maal Parijs-Brussel (in 2002, 2005, 2006, 2007 en 2008). De Delta Profronde (2002), de Scheldeprijs (2002) en Dwars door Vlaanderen (2003) schreef McEwen ook op zijn naam.
Vanaf 2009 namen de successen van McEwen af. Hij won in het begin van het seizoen nog wel enkele kleine wedstrijden, maar door een val in de Ronde van België raakte hij geblesseerd, wat een einde maakte aan zijn seizoen. In 2010 kwam hij weer terug en won een rit in de Challenge Mallorca. Hij werd opnieuw geselecteerd voor de Tour, maar door valpartijen en koorts werd dit geen succes. McEwen won enkele weken na de Tour nog wel een rit in de Eneco Tour.
Vanaf 2011 zou McEwen uitkomen voor het Australische Team Pegasus, maar door financiële problemen kreeg dit team geen licentie. Hierdoor waren alle renners van de ploeg transfervrij. McEwen overwoog met pensioen te gaan, maar besloot desondanks nog een jaar verder te rijden. Hij kreeg een contract aangeboden bij Team RadioShack. Nadat hij gedurende elf jaar in Everbeek (België) had gewoond, keerde hij in oktober 2011 met zijn gezin definitief terug naar de Australische Gold Coast.
In 2012 sloot McEwen zich uiteindelijk aan bij het Australische team GreenEdge. Hier koerste hij nog enkele maanden, waarna hij bij de ploeg aan de slag ging als ploegleider. Na de Ronde van Californië zette hij een punt achter zijn wielercarrière. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.