De Sloveen Primož Roglič (foto’s Erik Westerlinck) is na de vijfde etappe de nieuwe leider in de Ronde van Groot-Brittannië, nadat zijn ploeg LottoNL-Jumbo de ploegentijdrit heeft gewonnen.

In 2006 pakte Primož Roglič (Trbovlje, 29 oktober 1989) op het wereldkampioenschap schansspringen voor junioren de zilveren medaille in de landenwedstrijd. Een jaar later pakte hij met het Sloveense team zelfs de wereldtitel bij de junioren. Roglič’ persoonlijke schansspringrecord is 146,5 meter, dit sprong hij in 2007 in Planica. Wegens een zware val moest Roglič in 2011 een punt achter zijn schansspringcarrière zetten. Tijdens zijn revalidatie richtte hij zich op wielrennen, waarna bleek dat hij goed mee kon in het peloton.
Van 2013 tot en met 2015 kwam Roglič uit voor Adria Mobil, waarvoor hij in 2014 Kroatië-Slovenië en een rit in de Ronde van Azerbeidzjan won. Een jaar later won hij in de Rondes van Azerbeidzjan en van Slovenië een etappe en het eindklassement. Zo werd hij opgemerkt door ProTour-ploeg Lotto.NL-Jumbo die hem aan boord nam.
Op 6 mei 2016 werd hij al meteen verrassend tweede in de openingstijdrit van de Ronde van Italië. Het verschil met de nummer één, Tom Dumoulin, bedroeg slechts 22 duizendste van een seconde. Enkele dagen later, op 15 mei 2016, bevestigde hij zijn tijdritcapaciteiten door de negende rit – een individuele tijdrit over 40,5 km – op zijn naam te schrijven. Bijna twee weken na de Giro werd Roglič nationaal kampioen tijdrijden.
In de Ronde van Frankrijk 2017 won hij de zeventiende etappe van La Mure naar Serre Chevalier. Hij werd hiermee de eerste Sloveen die een Touretappe wist te winnen. Dat is natuurlijk wel eens meer het geval, zo wellicht b.v. ook bij zijn ritzege in de Tirreno Adriatico 2018.
Met een zege in de tijdrit nam Primoz Roglic daarna een stevige optie op de eindzege in de Ronde van het Baskenland en ondanks het feit dat hij er in de slotrit alleen voor stond tegenover een complete Movistar-ploeg, heeft hij toch stand gehouden.
Moest hij het in Baskenland nog helemaal op zijn eentje doen, dan kreeg Primoz Roglic in Romandië toch steun van vooral Steven Kruijswijk om de jonge Colombiaan Egan Bernal met acht seconden af te houden van de eindzege.
Daarna heeft hij na de vierde etappe van de Ronde van Slovenië ook de slottijdrit op zijn naam geschreven. De Sloveen rijfde op die manier een tweede eindzege in de ronde van zijn land binnen.
In de Ronde van Frankrijk leverde Lotto-Jumbo uiteindelijk toch ook als ploeg een prachtprestatie af met twee ritoverwinningen voor Roglic en een derde plaats voor hem en een vijfde voor Kruijswijk als gevolg. (Wikipedia)
02-Roglic Primoz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.