Yogi Bear is een fictieve beer die meespeelt in een aantal cartoons van Hanna-Barbera. Het personage maakte zijn debuut vandaag zestig jaar geleden als bijpersonage in The Huckleberry Hound Show. Hij was het eerste bijpersonage uit een serie die van Hanna-Barbera een eigen serie kreeg, en werd zo populairder dan Huckleberry Hound. In 1961 kreeg hij zijn eerste eigen programma: The Yogi Bear Show, die liep van 30 januari 1961 tot 30 december 1961. De serie telt 35 afleveringen, elk opgesplitst in drie subafleveringen.[Wikipedia]

Yogi is een bruine antropomorfe beer. Hij draagt geen kleren, maar wel een groen hoedje en een kraag met een groene das. Deze kraag werd toegevoegd om een duidelijke afbakening te maken tussen Yogi’s hoofd en de rest van zijn lichaam. Door deze afbakening hoefde men in de scènes dat Yogi stilstond alleen zijn hoofd steeds opnieuw te tekenen, maar kon voor zijn lichaam dezelfde tekening worden gebruikt. Dit reduceerde het aantal tekeningen per filmpje van 14.000 naar ongeveer 2000.
Yogi woont in het fictieve Jellystone Park, wat duidelijk gebaseerd is op het Yellowstone National Park. Yogi’s persoonlijkheid is net als die van veel andere Hanna-Barbera-personages gebaseerd op een beroemdheid uit die tijd. In zijn geval was Art Carneys personage Ed Norton uit The Honeymooners een grote inspiratiebron.
Yogi’s naam wordt vaak gezien als referentie naar honkballer Yogi Berra, maar Hanna en Barbera hebben altijd ontkend dat dit het geval is.
Yogi wordt vrijwel altijd vergezeld door een andere beer genaamd Boo Boo. Samen proberen ze geregeld de picknickmanden te stelen van de bezoekers van het park, tot ongenoegen van de parkwachter, Ranger Smith. Yogi heeft ook een vriendin, Cindy Bear.
Yogi spreekt vaak in rijm, en heeft een aantal kenmerkende catchphrases zoals “I’m smarter than the average bear!” Hij overschat echter vaak zijn eigen intelligentie. Kortom, hij is het tegenovergestelde van Winnie-the-Pooh, die als catchphrase “I’m a bear of very little brain!” heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.