Het gebeurt uiterst zelden dat we hier een commentaar geven bij één of ander radio-programma. Toch kunnen we het deze keer niet laten enkele zinnen te wijden aan het programma « Muziek… ludiek » dat we maandag jl. (5/9) toevallig hoorden. Een programma van de omroep Limburg waar lichte, makkelijke maar daarom niet onaardige muziek gedraaid wordt.

Storend tussen deze muziek zijn echter — zoals het tweede deel van de titel van het programma aangeeft — de « ludieke » bindteksten. Ontgaat het ludieke ons meestal (maar dat kan uiteraard ook aan ons gelegen zijn), dan hebben we helemaal geen begrip meer voor de teksten als ze de waarheid geweld aandoen. Op die bewuste maandag rond 22 u 17 gaf de presentator (God vergeve het ons dat we ’s mans naam niet kennen) een ganse tirade weg over Oezbekistan waar het — u mag drie keer raden — grauw, triest, onecht, cultuurloos enz. is. Geef toe, een « originele » tekst om een plaatje van Angelo Branduardi in te leiden.
Waarom nu dit commentaartje ? Gewoonweg omdat we zelf pas terug zijn van een rondreis in Oezbekistan en helemaal niks gemerkt hebben van de grauwheid, onechtheid enz. van het Oezbeekse volk (foto upyernoz via Wikipedia). Integendeel, we hebben er heel wat echtere mensen ontmoet dan dikwijls bij ons het geval is. Graag zouden we dan ook weten waar de « ludieke » BRT-presentator zijn mosterd over Oezbekistan vandaan gehaald heeft.

Referentie
Piet Lampaert in De Rode Vaan nr.37 van 1983

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.