Vandaag is het al twintig jaar geleden dat de Australische violiste Margot MacGibbon is overleden in Londen.

Gedurende bijna een halve eeuw had ze het MacGibbon Quartet geleid (sinds 1936). Haar carrière was in 1972 gestopt toen haar echtgenoot, pianist-dirigent Frederick Jackson, vóór haar ogen stierf tijdens de uitvoering van Verdi’s “Requiem” in the Royal Academy of Music in Londen. Zijzelf speelde ook piano en ooit verbaasde ze vriend en vijand toen een zanger kwam auditioneren en er geen pianist voorhanden was. Ze speelde toen voortreffelijk Debussy.

P.S. Op bijgevoegde affiche (een foto van Margot zelf is helaas nergens te bespeuren op het internet) bestaat haar kwartet uitsluitend uit vrouwen. Ik denk dat dit wel redelijk revolutionair was voor die tijd. Ik vermoed dus ook dat ze dit opzettelijk zo heeft gedaan. Anderzijds heb ik niet kunnen achterhalen of de samenstelling altijd uitsluitend uit vrouwen heeft bestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.